Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Kelový prívarok s cuketovými lievancami: tip na výživný obed bez mäsa

Kel je veľmi zdravou zeleninou, u nás nie až tak často používanou, čo je škoda, pretože má veľa zdravotných benefitov. Určite je super konzumovať ho aj v surovom stave, keďže obsahuje veľké množstvo vitamínov C a K, no pripraviť si z neho môžeme napríklad aj takýto jednoduchý prívarok spolu s lievancami, ktoré sa k nemu skvelo hodia.

Čas prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 5-6 porcií?


  • 1 kel (cca 1 000 g)

  • 1 cibuľu (cca 150 g)

  • 3 lyžice olivového oleja

  • 20 g kvalitného masla

  • morskú/himalájsku soľ

  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)

  • 1 lyžičku mletej rasce

  • 500 ml zeleninového vývaru

  • 500 ml vody

  • 2 bobkové listy

  • 2 zemiaky (cca 250 g)

  • 150 ml sójovej smotany


Na lievance:

  • 1 cuketu (cca 200 g)

  • 150 g strúhanej mozzarelly

  • 3 vajíčka

  • morskú/himalájsku soľ

  • mleté čierne korenie

  • hrsť petržlenovej vňate

  • 100 g hladkej špaldovej celozrnnej múky (ak robíme recept pre deti, použijeme hladkú špaldovú múku)

  • olivový olej na prípravu placiek


Ako budeme postupovať?

1. Kel umyjeme a nasekáme na tenké plátky. Cibuľu nakrájame na kocky.
2. V hrnci zohrejeme olivový olej spolu s maslom a orestujeme cibuľu. Po chvíľke pridáme aj kel.
3. Kel osolíme, okoreníme a restujeme, kým nezmäkne, cca 5 minút, potom pridáme zeleninový vývar, vodu, bobkové listy a očistené a nakrájané zemiaky.
4. Takto ho varíme 20 minút a následne primiešame sójovú smotanu a ešte chvíľku povaríme. Potom prívarok vypneme, polovicu môžeme rozmixovať a vrátiť späť do hrnca, aby bol hustejší.
5. Pripravíme lievance. Cuketu umyjeme a nastrúhame nahrubo a takisto nastrúhame aj mozzarellu a vložíme ich do misky.
6. Pridáme vajíčka, soľ, korenie, hrsť nasekanej petržlenovej vňate a celozrnnú špaldovú múku.
7. Vymiešame stredne husté cesto a na olivovom oleji pečieme lievance z oboch strán. Z každej strany cca 3 minúty na miernom ohni.
Tip: Ak máme radi hustejší prívarok, môžeme ho zahustiť troškou tapiokovej múky.
kelový prívarok
 
kelový prívarok recept
Prajem dobrú chuť :-)!
 
Výživné zdravé recepty, ktoré dobre chutia aj pekne vyzerajú nájdeš aj v našich knihách:
 
Učarovali ti prívarky? Ochutnaj aj tieto:
Tip na rýchly obed do 30 minút: šošovicový prívarok s volským okom
Výživný tekvicový prívarok: tip na rýchly obed aj pre deti od 1 roka
Netradičný kelový prívarok, za ktorý ti telo poďakuje!
Zdravý obed aj pre vegetariánov: Špenátový prívarok
Fotka autora
Viktória Janov
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.