Kyslá kapusta je odjakživa potravinou zimných mesiacov. Naši starí rodičia si ju nakladali do súdka nielen pre jej skvelú chuť, ale aj pre jej výborné účinky na ľudský organizmus. Obsahuje neskutočné množstvo vitamínu C alebo vlákniny a to je len málo z toho, čím obohatíte svoj organizmus pri jej konzumácii.
Kyslá kapusta sa dá použiť na mnoho spôsobov. Či už surová, alebo zakomponovaná do jedla, vždy je výborná. Ja som ju pridala do slaného koláča, ktorý je perfektnou prílohou k zimným polievkam namiesto pečiva. Alebo si na ňom môžete pochutiť len tak na olovrant.
Ako na to?
1
Na panvici rozohrejeme lyžicu olivového oleja, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme.
2
Kyslú kapustu nakrájame na menšie kúsky a pridáme k cibuli. Chvíľu dusíme.
3
Keď je kapusta udusená, odstavíme zo zdroja tepla a necháme vychladnúť.
4
Do misy dáme múku s kypriacim práškom a premiešame.
5
Potom prilejeme smotanu na varenie, kyslú smotanu a mlieko.
6
Šunku nakrájame najemno a spolu s vajíčkami a olivovým olejom pridáme k zmesi.
7
Dochutíme pretlačeným cesnakom, soľou, čiernym korením a majoránom.
8
Všetko spolu dobre premiešame.
9
Nakoniec pridáme vychladnutú kyslú kapustu a opäť spolu dobre premiešame.
10
Takto pripravené cesto vylejeme do hlbšieho plechu, rovnomerne rozotrieme a vložíme do vyhriatej rúry na 200 ˚C.
11
Pečieme cca 50 minút.
12
Po upečení vyberieme z rúry a podávame.
Výživové hodnoty na 1 ks:
175 kcal
737 kJ
T:
9 g
B:
6 g
S:
16 g
V:
2 g
Nech ti chutí 😊.
Dopraj svojmu telu nielen kvalitnú a zdravú stravu ale posilni aj svoju telesnú stránku výborným cvičením a pohybom.
Už čoskoro spúšťame našu novoročnú výzvu 2024. Čaká na teba nielen nádielka nových tréningov, ale aj motivačné a stravovacie rozhovory s odborníkmi. Táto výzva ťa naozaj od začiatku roka poriadne nakopne a rozpumpuje tvoju energiu. Nezabudni, začíname už 8. januára.
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.