Aj keď máš rada sladké koláče, tiež ich občas rada vymeníš za tie slané? U nás je jedným z takých obľúbených práve štrúdľa. Prináša totiž nespočetné množstvo možností, čím ju naplniť. Dnes som si pre teba pripravili recept na slanú štrúdľu plnenú tvarohovou plnkou s čiernymi olivami, sušenými paradajkami a rukolou. Aj tebe sa už len pri predstave zbiehajú slinky? Potom pozri na recept a pusť sa do prípravy. ;-)
Ako na to?
1
Z múky, masla, vody, soli a octu vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút odležať.
2
Kým cesto oddychuje, v miske rozmiešame tvaroh s lučinou.
3
Cesnak ošúpeme a pretlačíme k zmesi.
4
Olivy so sušenými paradajkami nakrájame na drobno a primiešame. Dochutíme soľou.
5
Cesto po odležaní rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát cca 4 milimetre.
6
Natrieme plnkou, posypeme rukolou a opatrne stočíme.
7
Štrúdľu preložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a vrch popicháme vidličkou.
8
Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 1 hodinu.
9
Upečenú štrúdľu necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.
Tip: Toto cesto môžeme naplniť plnkou podľa fantázie, pokojne aj sladkou plnkou. Okrem pohostenia pre návštevy sa štrúdľa perfektne hodí aj ako desiata či olovrant.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 50 g):
139 kcal
585 kJ
T:
6 g
B:
5 g
S:
13 g
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.