Všetky

Neodolateľný slaný koláč s bryndzou a prosciuttom

Recepty
13. máj 2023
Júlia Rašlová
60 min
6 porcií
slaný koláč s bryndzou
Potrebujeme:
  • 3 vajíčka
  • 150 ml mlieka
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 100 g mandľovej múky, môžete použiť aj špaldovú hladkú múku
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 125 g bryndze
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 50 g Lučiny
  • 1 mladú cibuľku
  • 60 g prosciutta
  • čierne mleté korenie

Bryndzové halušky sú v tomto májovom období určite v našich domácnostiach najobľúbenejším jedlom. Ale bryndza sa dá použiť na mnoho spôsobov.

Mňa pri tomto recepte inšpiroval podplamenník, ktorý určite poznáte vo verzii so slaninkou a s chlebovým cestom.

Na cesto som použila mandľovú múku, čo je dosť odvážna alternatíva, ale môžu si ho dopriať aj tí, ktorým lepok robí problém 😊.

Ako na to:
1
Vajíčka vložíme do misky a metličkou vyšľaháme do peny.
2
Prilejeme mlieko a premiešame.
3
Pridáme olivový olej a primiešame mandľovú múku, prášok do pečiva a soľ.
4
Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme do vymastenej zapekacej misky.
5
Takto pripravené cesto vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 20 minút.
6
Zatiaľ si v miske zmiešame bryndzu, smotanu a Lučinu do hladkého krému.
7
Cibuľku očistíme a nakrájame na kolieska.
8
Prosciutto nakrájame na slížiky.
9
Po 20 minútach vyberieme cesto z rúry a potrieme ho krémom z bryndze. Poukladáme prosciutto a posypeme nakrájanou cibuľkou.
10
Nakoniec dochutíme čiernym korením.
11
Nesolíme, keďže bryndza a prosciutto sú slané.
12
Vložíme opäť do rúry a dopekáme cca 30 minút.
13
Môžeme podávať ako hlavné jedlo so šalátom alebo ako raňajky či olovrant.

TIP: Ak nemáte radi sladkastú chuť mandľovej múky v kombinácii so slanými ingredienciami, môžete použiť iný druh múky.

Výživové hodnoty na 1 ks:

260 kcal

1094 kJ

T:

17 g

B:

20 g

S:

3 g

V:

3 g

slaný koláč s kyslou smotanou
šťavnatý slaný koláč

Dobru chuť 😊.

2.5. sme odštartovali tohtoročnú Výzvu do plaviek, ktorá bude okrem cvičenia plná užitočných rád o stravovaní a výžive.

Pridaj sa k nám a poď si plniť sen o zdravom a spokojnom JA:

online cvičenie
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Kategórie

ReceptyBezlepkovébezlepkovébryndzabryndza recepty