Všetky
Recepty
Zdravie
Všeobecné
Cvičenie
Stravovanie
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Sebarozvoj a motivácia
Pre fitmaminky
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
LETO
Fit pobyty a dovolenky

Slovenské tradičné strapačky s kyslou kapustou inak

60 min
6 porcií
halušky s kapustou

Potrebujeme: 

  • 1 kg zemiakov
  • 400 g polohrubej špaldovej múky
  • 2 vajíčka
  • 2 ČL soli
  • 700 g kyslej kapusty
  • 200 g kvalitnej šunky
  • 1 cibuľa
  • 2 PL repkového oleja
  • 1 PL trstinového cukru
  • voda podľa potreby
  • pažítka/petržlenová vňať na podávanie
halušky s kapustou

Slovenská klasika s rovnakou chuťou, no menším množstvom kalórií. Slaninku sme vymenili za vysokopercentnú šunku, ktorú odporúčame opražiť pekne dozlatista. Strapačky sa dajú pripraviť aj vo vegetariánskej verzii, kde odporúčame využiť údené tofu namiesto šunky. Približne tretinu múky do halušiek je možné vymeniť aj za celozrnnú, pšeničnú či špaldovú.

Ako na to?

1

Vo väčšom hrnci na oleji opečieme šunku nakrájanú na malé kocky.

2

Odložíme ju bokom a v rovnakom hrnci opražíme cibuľku nakrájanú na mesiačiky dosklovita.

3

Pridáme kyslú kapustu (ak je príliš kyslá, môžeme ju trochu prepláchnuť pod tečúcou vodou) a podusíme ju domäkka pod pokrievkou, cca 25 minút.

4

Podľa potreby ju môžeme počas varenia podlievať trochou vody, na záver ju dochutíme cukrom a odstavíme z plameňa.

5

Zemiaky nastrúhame najemno, pridáme k nim vajíčka, soľ, múku a vymiesime polotuhé cesto.

6

Z cesta pomocou haluškovača tvoríme halušky, ktoré varíme vo vriacej vode, až kým nevyplávajú na hladinu. Ak by sa halušky rozvárali, pridáme do cesta trochu viac múky.

7

Halušky podávame premiešané s kapustou, posypané opečenou šunkou a pažítkou či petržlenovou vňaťkou.

Vychutnaj si túto tradičnú chuť inak!

fitshaker ebook
Fotka autora
Simona Malková
Redaktorka vo Fitshaker

Väčšinu času trávim práve v kuchyni - varením, fotením alebo natáčaním videoreceptov. Tvorbe receptov sa venujem už takmer dekádu a zameriavam sa najmä na zdravšie a jednoduché recepty, ktoré pripravujem z dostupných ingrediencií. Moju tvorbu zdieľam na Instagrame so skvelou komunitou, zároveň som aj autorkou kuchárskej knižky s každodennými receptami. Voľný čas najradšej trávim cestovaním a vysedávaním pri dobrej káve v útulných kaviarňach.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.