
Slovenská klasika s rovnakou chuťou, no menším množstvom kalórií. Slaninku sme vymenili za vysokopercentnú šunku, ktorú odporúčame opražiť pekne dozlatista. Strapačky sa dajú pripraviť aj vo vegetariánskej verzii, kde odporúčame využiť údené tofu namiesto šunky. Približne tretinu múky do halušiek je možné vymeniť aj za celozrnnú, pšeničnú či špaldovú.
Ako na to?
1
Vo väčšom hrnci na oleji opečieme šunku nakrájanú na malé kocky.
2
Odložíme ju bokom a v rovnakom hrnci opražíme cibuľku nakrájanú na mesiačiky dosklovita.
3
Pridáme kyslú kapustu (ak je príliš kyslá, môžeme ju trochu prepláchnuť pod tečúcou vodou) a podusíme ju domäkka pod pokrievkou, cca 25 minút.
4
Podľa potreby ju môžeme počas varenia podlievať trochou vody, na záver ju dochutíme cukrom a odstavíme z plameňa.
5
Zemiaky nastrúhame najemno, pridáme k nim vajíčka, soľ, múku a vymiesime polotuhé cesto.
6
Z cesta pomocou haluškovača tvoríme halušky, ktoré varíme vo vriacej vode, až kým nevyplávajú na hladinu. Ak by sa halušky rozvárali, pridáme do cesta trochu viac múky.
7
Halušky podávame premiešané s kapustou, posypané opečenou šunkou a pažítkou či petržlenovou vňaťkou.

Vychutnaj si túto tradičnú chuť inak!
Väčšinu času trávim práve v kuchyni - varením, fotením alebo natáčaním videoreceptov. Tvorbe receptov sa venujem už takmer dekádu a zameriavam sa najmä na zdravšie a jednoduché recepty, ktoré pripravujem z dostupných ingrediencií. Moju tvorbu zdieľam na Instagrame so skvelou komunitou, zároveň som aj autorkou kuchárskej knižky s každodennými receptami. Voľný čas najradšej trávim cestovaním a vysedávaním pri dobrej káve v útulných kaviarňach.