Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Slivkovo-maková štrúdľa: tip na super desiatu, olovrant či koláč ku kávičke

80 min
20 porcií
slivkovo-maková štrúdľa

Potrebujeme: 

  • Na cesto:
  • 280 g hladkej špaldovej múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva bez fosfátov
  • 125 g kvalitného masla + trochu na pokvapkanie cesta
  • 70 g bieleho jogurtu
  • 1 vajíčko
  • Na plnku:
  • 600 g očistených sliviek
  • 130 g domáceho medu
  • 300 g pomletého maku
  • kôru z 1 bio citróna
  • 50 g rozpusteného masla
  • vajíčko na potretie
slivkovo-maková štrúdľa

Je možné, že poznáš makovú štrúdľu s ovocím. Ja som to teraz urobila opačne, čiže ovocnú štrúdľu s makom. Použila som slivky, ktoré sú v tomto období hitom. A pretože som ich najprv podusila, štrúdľa sa mi nepotrhala a ostala krásne celá. Namiesto cukru som použila med. Kalorické hodnoty sú celkom prívetivé, takže pokojne si môžeš dopriať túto štrúdľu napríklad namiesto olovrantu. ;-)

Ako na to?

1

Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva. Pridáme zmäknuté maslo, jogurt a vajíčko.

2

Vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút odležať v chladničke.

3

Zatiaľ urobíme plnku. Odkôstkované slivky nakrájame na menšie kusy.

4

Vysypeme na panvicu, pridáme med, premiešame a privedieme k varu.

5

Slivky pustia šťavu, tak ich na miernom zdroji tepla dusíme, aby sa šťava trocha odparila.

6

Keď sú slivky udusené, prelejeme ich do misy, pridáme mak a nastrúhanú citrónovú kôru. Necháme vychladnúť.

7

Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske rozvaľkáme natenko.

8

Pokvapkáme rozpusteným maslom a potrieme vychladnutou slivkovou plnkou.

9

Štrúdľu na krajoch preložíme, aby plnka nevytekala a zatočíme do rolády.

10

Nakoniec štrúdľu preložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou.

11

Takto pripravenú štrúdľu vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme cca 30 minút.

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 80g):

242 kcal

1018 kJ

T:

14 g

B:

6 g

S:

22 g

V:

5 g

Maková štrúdla
Maková štrúdľa

Prajem príjemné vychutnanie si tejto super kombinácie! :-)

Množstvo skvelých receptov nájdeš aj v našich knihách:

recepty sk

Aj v týchto receptoch používame slivky:

Slivkovo-škoricová ovsená kaša: tip na super raňajky

Fantastický slivkový chlieb

Čokoládovo-makový proteínový koláč so slivkami

Tekvicový koláč so slivkovo-tvarohovou plnkou

Mandľovo-slivkový koláč bez múky

Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.