Čas prípravy: 20 minút + chladnutie
Čo budeme potrebovať na 8-10 porcií?
- 350 g tekvice hokkaido (stredne veľká tekvica)
- 1 väčšiu cibuľu
- 3 lyžičky korenia karí
- 2 lyžičky mletej rasce
- čili podľa chuti
- 3 lyžice olivového oleja
- 240 g bielej fazule z konzervy
- šťavu z 1/2 pomaranča
- morskú/himalájsku soľ
Ako budeme postupovať?
2. Tekvicu si nakrájame na kocky, cibuľu rozkrojíme na polovicu a nakrájame na pásiky.
3. Tekvicu a cibuľku dáme na plech, okoreníme, polejeme olivovým olejom a dáme zapiecť na 15-20 minút alebo kým nie je tekvica mäkká.
4. Upečenú tekvicu s cibuľkou rozmixujeme spolu s fazuľou do hladka. Pridáme šťavu z pomaranča a ešte chvíľku mixujeme.
5. Nakoniec ešte osolíme a ochutíme podľa gusta spomínaným korením.
6. Podávame vychladené s obľúbeným pečivom, chlebíkom, hriankami, pita chlebom či nakrájanou zeleninou.
TIP: Túto nátierku alias dip môžeme podávať aj na večeru, zobrať si ju do práce či na cesty. Kto má rád aj mäsovú príchuť, môže do hotovej nátierky pridať opraženú slaninku či šunku a spolu rozmixovať.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
362 kJ 86 kcal | 2 g | 12 g | 4 g | 2 g |
Vynikajúce recepty aj z jesenných ingrediencií nájdeš v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II aj III:
Toto sú ďalšie skvelé recepty z tekvice hokkaido, ktoré sa oplatí vyskúšať:
Famózna omeleta z tekvice hokkaido. Recept vhodný aj pre deti od 1 roka
Výživná krémová hokkaido polievka s červenou šošovicou, zázvorom a čili
Vynikajúce hokkaido gnocchi so smotanovo-šampiňónovou omáčkou
Super chrumkavé krekry z tekvice hokkaido
Netradičná marmeláda z hokkaido – vhodná na toasty či ku syrom
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz