Vynikajúce hokkaido gnocchi so smotanovo-šampiňónovou omáčkou

Šampiňóny a hokkaido sú moje obľúbené potraviny. Urobila som z nich túto neskutočnú kombináciu, na ktorej si pochutí naozaj každý. Šampiňóny sú málo kalorické, pretože obsahujú vodu. Sú veľmi vhodné aj pri redukcii nadváhy. A tekvica so štipkou špaldovej múky má super sýtiaci efekt. Vyskúšaj a zistíš, že pochutiť si môžeš aj počas dní, keď sa snažíš strážiť si váhu.

Čas prípravy: 60 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

Na cesto:

  • 450 g hokkaido tekvice
  • 1 vajíčko
  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • morskú/himalájsku soľ

Na omáčku:

  • 250 g šampiňónov
  • 1 cibuľu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 g syra do 30% tuku v suš.
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 strúčik cesnaku
  • mladú cibuľku na ozdobu

Ako budeme postupovať?

1. Tekvicu umyjeme a nakrájame na kocky. Vložíme do zapekacej misy na papier na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 200 ˚C. Pečieme 20 minút.

2. Po upečení ju vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

3. Zatiaľ si pripravíme omáčku. Šampiňóny očistíme a nakrájame na menšie kúsky.

4. Cibuľu nakrájame na drobno a spolu so šampiňónmi ju orestujeme na rozohriatom oleji.

5. Keď máme cibuľu a šampiňóny hotové, pridáme smotanu na varenie a nastrúhaný syr.

6. Miešame, kým sa syr nerozpustí. Ochutíme soľou a roztlačeným cesnakom.

7. Takto pripravenú omáčku držíme teplú, kým si nepripravíme gnocchi.

8. Do väčšieho hrnca dáme vodu, a kým pripravíme cesto na halušky, začne vrieť.

9. Upečenú a vychladnutú tekvicu vložíme do mixéra a spolu s vajíčkom ju rozmixujeme na kašu.

10. Preložíme do misky, pridáme múku a štipku soli.

11. Vypracujeme cesto, z ktorého na pomúčenej doske urobíme valec, ktorý rozdelíme na päť častí.

12. Z každej časti vyváľame šúľok a nakrájame na približne päťcentimetrové časti.

13. Z každej časti urobíme placku, do ktorej otlačíme zúbky vidličky, a stočíme do valčeka.

14. Takto pripravené gnocchi dáme variť do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, varíme ešte cca 5-10 minút a naberačkou vyberieme.

15. Gnocchi vložíme priamo do omáčky, premiešame, dozdobíme mladou cibuľkou a môžeme podávať.

 

Tip: Gnocchi sú vhodné aj pre deti od 1 roka, no bez omáčky.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 300 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 477 kJ

351 kcal

14 g 41 g 19 g 7 g

hokkaido gnocchi

 

smotanovo šampiňónová omáčka na cestoviny

 

tekvicové gnocchi

Prajem dobrú chuť ;-)!

 

Nazri aj do našich kníh a ukuchti si niečo zdravé podľa receptov, ktoré tam nájdeš:

fit recepty

 

Vyskúšať môžeš aj:

Vynikajúce tvarohové bezlepkové gnocchi na sladko s figovou omáčkou

Bezlepkové gnocchi s kyslou kapustou: obed do 30 minút ako od babičky

Tekvicové ňoky na 4 spôsoby

Fantastické cestoviny pappardelle s tekvicou hokkaido, na ktoré stačí IBA 25 minút

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 08/07/2020 a zaradený do kategórie: ReceptyVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre