Výživná krémová hokkaido polievka s červenou šošovicou, zázvorom a čili

Horúce polievky musia byť na našom stole každú jeseň. Je toľko druhov, chutí a kreácií, ktoré sa dajú vyskúšať. Inšpirácií nájdeš určite mnoho, možno máš aj svoje obľúbené recepty. Poď k nim pridať tento. Vyskúšaj a uvidíš, možno sa lahodná chuť tejto polievky stane ďalšia tvoja obľúbená. ;-)

Doba prípravy: 40 min

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • ½ hokkaido tekvice
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 250 g červenej šošovice
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • ½ mletého čili (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 1 lyžičku mletej údenej červenej papriky
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 1 lyžičku strúhaného zázvoru (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 200 ml kokosovej smotany
  • tekvicové semienka na ozdobenie

Ako budeme postupovať?

1. Tekvicu zbavíme jadrovníka a spolu so zemiakmi nakrájame na menšie kocky.

2. Cibuľku nakrájame na menšie kúsky a cesnak na pásiky .

3. Na oleji sprudka opražíme cibuľku a po chvíli pridáme aj cesnak.

4. Pridáme zemiaky a tekvicu a zamiešame. Šošovicu premyjeme a pridáme do hrnca.

5. Osolíme a okoreníme, pridáme čili a červenú papriku a zalejeme zeleninovým vývarom.

6. Približne po 20-tich minútach už bude zelenina mäkká. Hrniec položíme z horúcej platne bokom a ponorným mixérom vymixujeme polievku dohladka.

7. Pridáme zázvor a za stáleho miešania vlievame smotanu.

8. Podľa chuti dosolíme a okoreníme. Podávame s tekvicovými semienkami.

 

Tip: Pokiaľ robíme túto polievku aj malým deťom, vynecháme korenie (čierne, čili a zázvor) a semienka podávame mleté.

hokkaido polievka

 

polievka s červenou šošovicou

Dala si sa nahovoriť a vyskúšaš našu chutnú polievku? Daj nám vedieť ako ti chutila ;-).

 

Viac chutných receptov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:

zdravé recepty

 

Vyskúšaj z tekvice aj tieto recepty:

Omeleta s tekvicou hokkaido – tip na raňajky alebo na večeru

Hokkaido marmeláda – hodí sa nielen na chlebík, ale napr. aj ku syrom

Tekvicové krekry na chrumkanie

Bezlepkový tekvicový koláč

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 09/10/2019 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéPolievkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 roka   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre