Netradičná marmeláda z hokkaido – vhodná na toasty či ku syrom

Nedávno som dostala tekvicu hokkaido. Dlho som na ňu pozerala a rozmýšľala, čo z nej urobím. A potom mi napadlo, čo tak urobiť marmeládu? Trochu som zbierala informácie ako sa robí a dozvedela som sa, že v Portugalsku je to bežná vec. Či už na toast alebo k syrom. Je trochu neobyčajná, ale ver mi, že stojí za to ochutnať. Ja som ju vylepšila o citróny a čili. Jej sladkastá chuť v podtóne s pikantnosťou ťa určite dostane. ;-)

Doba prípravy: cca 3 hodiny + chladenie

Čo budeme potrebovať na 4 poháriky?

  • 1 kg očistenej hokkaido tekvice
  • 300 g trstinového cukru
  • šťavu z 1 pomaranča
  • 2 ks korenia badián
  • šťavu z 2 citrónov
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 3 kvapky čili omáčky stupeň 10 (príp. aj viac, ak chceme pikantnejšie)
  • alkohol na vydezinfikovanie pohárikov

Ako budeme postupovať?

1. Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kocky. Vložíme do misy a zasypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme odstáť 2 hodiny.

2. Keď je tekvica odstáta a pustila šťavu, prelejeme ju do hrnca a spolu so šťavou z pomaranča a badiánom varíme cca 25 minút do mäkka.

3. Keď je tekvica mäkká, odstavíme ju zo zdroja tepla, vyberieme badián a roztlačíme tekvicu vidličkou, alebo náradím na zemiakovú kašu.

4. Chvíľku necháme vychladnúť a prelejeme do vyššej a väčšej panvice.

5. Na miernom zdroji tepla zahrievame, aby sa odparila voda.

6. Za stáleho miešania pridáme šťavu z citrónov a miešame do zhustnutia.

7. Keď je marmeláda hustá, dochutíme škoricou a čili.

8. Plníme do pohárikov, ktoré sme vydezinfikovali alkoholom.

9. Naplníme povrch, zatvoríme viečkom a otočíme hore dnom. Nesterilizujeme.

10. Takto pripravený lekvár zabalíme do utierky a necháme vychladnúť.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 50 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
285 kJ

68 kcal

0 g 15 g 1 g

marmeláda z hokkaido

 

Marmeláda

 

Recepty z tekvice

Takúto netradičnú marmeládu môžeš pokojne niekomu darovať ako handmade darček. Alebo ju ponúkni na oslave ako dip k syrom, či si ju natri na raňajky na chlebík. Ak ju vyskúšaš, daj nám určite vedieť, ako ti chutila. ;-)

 

Vynikajúce recepty od Julky nájdeš aj v našich špeciáloch:

recepty sk

 

Máš doma veľa tekvice hokkaido a chceš vyskúšať ešte nejaký recept?

Chrumkavé hokkaido krekry – zdravý snack či pohostenie pre návštevy

Tekvicové kari – omáčka napríklad na cestoviny

Horúce tekvicové latte so škoricou a muškátovým orieškom

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 06/09/2019 a zaradený do kategórie: NátierkyOstatnéRaňajkyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre