Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Rýchly recept plný bielkovín: Pečený sumec so zeleninovými plátkami

40 min
3 porcie
pečený sumec so zeleninovými plátkami

Potrebujeme: 

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 3 veľké mrkvy
  • 3 petržleny
  • 3 väčšie zemiaky
  • morskú/himalájsku soľ
  • 500 g (filet) čerstvého afrického sumca- kúpiš napr. vo farmárskom obchode, či v Lidl-i
  • 1 citrón
  • sušený estragón
  • zopár lístkov čerstvej medovky
pečený sumec so zeleninovými plátkami

Tento recept mám veľmi rada, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Rybu spolu so zeleninou pečieme na jednom pekáči, čím ušpiníme menej riadu a zároveň sa chute v rúre pekne spoja. Sumec je plný bielkovín, navyše nemá šupiny. A ak si sumčeka afrického kúpiš ako hotový filet, nemusíš robiť už vôbec nič, len rybu umyť a ochutiť.

Ako na to?

1

Najprv si pripravíme pekáč, v ktorom budeme jedlo piecť. Dno pekáča potrieme 2 lyžicami olivového oleja, aby zelenina neprihorela.

2

Očistíme mrkvu, petržlen a zemiaky. Pomocou škrabky na zemiaky, alebo iným krájačom pripravíme tenké zeleninové plátky. Tie poukladáme na dno pekáča a osolíme.

3

Sumca umyjeme, kuchynskou utierkou osušíme a položíme na zeleninu.

4

Potrieme ho ďalšími 2 lyžicami olivového oleja, pokvapkáme šťavou z 1/2 citróna, posypeme sušeným estragónom a osolíme.

5

Celý pekáč posypeme lístkami čerstvej medovky, ktorá rybu krásne rozvonia. Na sumčeka poukladáme plátky z druhej polovice citróna.

6

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C cca 25 – 30 minút. Plech zakryjeme papierom na pečenie, aby sa ryba nevysušilia, ale zostala šťavnatá.

Tip. č.1: Recept je skvelý už aj pre najmenšie deti od 1 roka, sumček sa z rýb smie podávať medzi prvými, už asi od 10-tich mesiacov.

Tip č.2: Okrem mrkvy, petržlenu a zemiakov môžeme použiť aj zeler či bataty. Urob si to podľa svojich vlastných preferencií.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

555 kcal

2333 kJ

T:

24 g

B:

33 g

S:

48 g

V:

11 g

ryby
sumec
jedlá z rýb

Dobrú chuť! :-)

Parádne recepty nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne. Hodia sa aj ako pekný darček:

fitness jedalnicek pre zeny
Fotka autora
Viktória Janov
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.