Medovníky pozná každý. Niekedy som ich začínala piecť už mesiac pred Vianocami, aby zmäkli. Dnes mi stačí, keď ich urobím pár dní pred sviatkami. Sú hneď mäkké a na zjedenie. Ak ich chceš mať ešte šťavnatejšie, môžeš ich zlepiť domácim lekvárom. V tom prípade odporúčam robiť dvojitú dávku medovníčkov.
Ako na to?
1
Múku, pomleté orechy, trstinový cukor, perníkové korenie a kypriaci prášok vsypeme do misy a dobre premiešame.
2
Pridáme med, vajíčka a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme na 1 hodinu do chladničky.
3
Keď je cesto odležané, prekrojíme ho na polovicu a na pomúčenej doske rozvaľkáme na cca 3-5 mm.
4
Z takto rozvaľkaného cesta vykrajujeme tvary podľa fantázie a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
5
Vykrojené medovníky potrieme rozšľahaným vajcom a ozdobíme orechom alebo hrozienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C na cca 10 minút.
Výživové hodnoty na 1 porciu (3 ks):
142 kcal
603 kJ
T:
2 g
B:
4 g
S:
23 g
Prajem Ti šťastné a veselé! :-)
Obdaruj niekoho na Vianoce kuchárskymi kniha so zdravými receptami:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.