Vypekať sladké dobroty pre ľudí, ktorých ľúbim je moja obľúbená činnosť. Presne takto vznikol aj tento jablčník. Myslela som na svojich najbližších a piekla od srdca. Verím tomu, že ak do receptu pridáš lásku a aj ho s láskou robíš, bude chutiť úplne všetkým.
Ako na to?
1
Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme do tuhého snehu a žĺtka s medom do peny.
2
Ďalej k žĺtkam pridáme kokosový olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
3
Jablká nastrúhame na strúhadle na väčšie kúsky a primiešame k žĺtkam.
4
Pridáme 3 lyžice mlieka a zmes poriadne premiešame.
5
Nakoniec zľahka vmiešame bielka a cesto vyklopíme do formy, napr. na biskupský chlebík.
6
Korpus pečieme na 180°C približne 25 minút.
7
Kým sa pečie korpus, pripravíme plnku. Mlieko dáme variť a keď bude vrieť, primiešame do neho puding. Hoci sa bežne používa 1 sáčok pudingu na 0,5 l mlieka, aby bol krém hustejší, použijeme len 0,4 l mlieka.
8
Hotový puding necháme úplne vychladnúť a postupne do neho potom primiešavame mascarpone.
9
Nakoniec primiešame cukor a kokos.
10
Keď je korpus upečený, navrstvíme na ňho krém tak, aby pripomínal hory. Môžeme posypať napr. orechami
TIP: Posýpku môžeme pripraviť opražením posekaných orieškov na suchej panvici. V recepte sú použité vlašské orechy, ale pokojne to môžu byť napr. aj mandle.
Na slávnostnom vianočnom stole sa tento koláč bude krásne vynímať. Uži si krásny čas s rodinou a svojimi blízkymi. :-)
Na slávnostné príležitosti nájdeš mnoho inšpirácií aj v našich knihách:
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!