Recept na hovädzí guláš zahustený cuketou podávaný s domácou špaldovou knedľou

Nie každý deň máš chuť na šalát či ľahšie jedlo. Občas je úplne v poriadku, ak dostaneš chuť aj na viac kalorické jedlo. Aj to najkalorickejšie sa totiž dá pripraviť tak, aby si ho mohla zjesť bez obáv. Nevynechaj v ten deň pohyb a si v pohode. Dnes ti prinášam recept na vynikajúci hovädzí guláš. Na zahustenie použijeme cuketu a ako prílohu ku gulášu si urobíme domácu špaldovú knedľu. Hovädzie mäso by sme nemali jesť príliš často, pokojne stačí max 1-2x za mesiac. Je plné bielkovín a navyše je bohaté aj na železo. Neprežeň to s knedľou a pochutnaj si na takomto skvelom obede. ;-)

Doba prípravy: 3 hodiny

Čo budeme potrebovať na 8 porcií?

Na guláš:

  • 400 g cibule
  • 1 300 g hovädzieho mäsa (ja som použila plece)
  • 2 lyžice kvalitného slnečnicového oleja
  • 200 g pasírovaných paradajok, alebo pretlaku
  • 2 lyžičky mletej červenej papriky
  • 1 lyžičku kari thajsko (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 500 ml vody
  • 250 g papriky
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 150 g cukety

Na celozrnnú knedľu:

  • 250 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 200 ml vlažnej vody
  • 1 lyžičku trstinového cukru
  • ¼ kocky bio kvasníc
  • morskú/himalájsku soľ

Ako budeme postupovať?

Pri varení gulášu:

1. Cibulu ošúpeme a nakrájame nadrobno.

2. Hovädzie mäso nakrájame na väčšie kocky.

3. Do hrnca dáme olej, ktorý necháme rozohriať. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju dosklovita.

4. Keď je cibuľa orestovaná, pridáme pasírované paradajky a za stáleho miešania necháme odpariť vodu.

5. Prisypeme mletú červenú papriku, korenie kari thajsko a premiešame.

6. Pridáme nakrájané mäso a chvíľu restujeme, aby sa zatiahlo.

7. Podlejeme vodou, pridáme nakrájanú papriku, dochutíme soľou, čiernym korením a dusíme cca 2 hodiny.

8. Keď je mäso mäkké, odoberieme trochu šťavy do mixéra. Pridáme na kocky nakrájanú cuketu a rozmixujeme dohladka.

9. Pridáme k mäsu a necháme ešte chvíľu prevariť.

 

Tip: Ak by bolo mäso stále tuho, môžeme pridať 2 lyžice octu a prevariť.

 

Pri príprave knedle:

1. Do misy vysypeme múku.

2. Vo vlažnej vode s cukrom rozdrobíme kvasnice, dobre premiešame a prilejeme k múke.

3. Pridáme soľ a všetko spolu dobre premiesime.

4. Cesto necháme hodinu kysnúť a vložíme do pary na cca 25 minút.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 400 g, z toho 300 g guláš a 100 g knedľa):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 610 kJ

383 kcal

15 g 32 g 29 g 5 g

Hovadzi gulas

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Množstvo inšpirácií na mäsové recepty, ale aj jedlá bez mäsa, zdravé koláče, tipy na zdravé raňajky a pod. nájdeš v našich knihách:

 

Tu sú ďalšie tradičné recepty pripravené v zdravšom šate:

Recept na kuracie rezne v cestíčku z orechov a smotany, pečené v rúre

Pečené kačacie stehná so zemiakmi: tip na slávnostný obed

Famózne plnené batatové lokše s kuracím mäsom: tip na zdravý obed

Tip na obed: výborný kurací guláš, ktorý sa vyrovná aj tomu kotlíkovému

Kurací perkelt a mrkvové halušky: zdravý obed LEN za 40 minút

Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 20/03/2020 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaPotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre