Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Pečená mrkvovo-karfiolová polievka s kokosovým mliekom

mrkvová polievka s karfiolom
Okrem sychravého počasia a farebných stromov sa jeseňou oficiálne začína aj sezóna polievok. To, čo robí túto mrkvovo-karfiolovú polievku takou dobrou, je upečená zelenina predtým, ako sa zmieša s kokosovým mliekom a ostatnými prísadami. Spestri si dlhé jesenné dni touto sýtou, zdravou a voňavou polievkou.

Čas prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 4-5 porcií?


  • 250 g mrkvy

  • 350 g karfiolu

  • morskú/himalájsku soľ

  • ¼ lyžičky čierneho korenia (vynecháme, ak robíme recept pre deti)

  • 0,5 lyžičky kurkumy

  • čili podľa chuti (voliteľné; vynecháme, ak robíme recept pre deti)

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 250 ml kokosového mlieka

  • 1-2 šálky vody alebo vývaru (množstvo podľa hustoty)

  • 3 sušené bobkové listy

  • 2 lyžice paradajkového pretlaku

  • 1,5 lyžičky korenia karí (vynecháme, ak robíme recept pre deti)


Ako budeme postupovať?

1. Rúru si predhrejeme na 200 ˚C.
2. Nakrájanú mrkvu a karfiol dáme na plech, osolíme, okoreníme, pridáme olivový olej. (Môj tip: ja do pekáča pridávam trošku vody. Zelenina sa tak nepripečie.)
3. Premiešame a pečieme 10-15 minút alebo kým nie je zelenina mäkká a upečená.
4. Upečenú zeleninu premiestnime do hrnca, pridáme kokosové mlieko a rozmixujeme na jemnú kašu.
5. Pridáme vývar alebo vodu, bobkový list, pretlak, necháme zovrieť a dochutíme soľou, prípadne korením karí.
6. Podávame s opečeným chlebom alebo so semienkami a bylinkami.
TIP:  Kokosové mlieko môžete nahradiť smotanou alebo sójovým či mandľovým mliekom.
 
Výživové hodnoty na 1 porciu:

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
714 kJ
170 kcal
12 g11 g3 g3 g
 
karfiolová polievka
 
krémová karfiolová polievka
Dobrú chuť :-)!
 
Hrejivé výživné polievky a aj ďalšie chutné recepty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:
fit recepty
 
A aké polievky ešte môžeš skúsiť pripraviť?
Pikantná mexická fazuľová polievka s cícerom a čili
Krémová zemiaková polievka so smotanou a šampiňónmi: iba 30 minút a HOTOVO
Výživná krémová hokkaido polievka s červenou šošovicou, zázvorom a čili
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.