Čas prípravy: 45 minút
Čo budeme potrebovať na 4-5 porcií?
- 250 g mrkvy
- 350 g karfiolu
- morskú/himalájsku soľ
- ¼ lyžičky čierneho korenia (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 0,5 lyžičky kurkumy
- čili podľa chuti (voliteľné; vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 2 lyžice olivového oleja
- 250 ml kokosového mlieka
- 1-2 šálky vody alebo vývaru (množstvo podľa hustoty)
- 3 sušené bobkové listy
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1,5 lyžičky korenia karí (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
Ako budeme postupovať?
2. Nakrájanú mrkvu a karfiol dáme na plech, osolíme, okoreníme, pridáme olivový olej. (Môj tip: ja do pekáča pridávam trošku vody. Zelenina sa tak nepripečie.)
3. Premiešame a pečieme 10-15 minút alebo kým nie je zelenina mäkká a upečená.
4. Upečenú zeleninu premiestnime do hrnca, pridáme kokosové mlieko a rozmixujeme na jemnú kašu.
5. Pridáme vývar alebo vodu, bobkový list, pretlak, necháme zovrieť a dochutíme soľou, prípadne korením karí.
6. Podávame s opečeným chlebom alebo so semienkami a bylinkami.
TIP: Kokosové mlieko môžete nahradiť smotanou alebo sójovým či mandľovým mliekom.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
714 kJ 170 kcal | 12 g | 11 g | 3 g | 3 g |
Hrejivé výživné polievky a aj ďalšie chutné recepty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:
A aké polievky ešte môžeš skúsiť pripraviť?
Pikantná mexická fazuľová polievka s cícerom a čili
Krémová zemiaková polievka so smotanou a šampiňónmi: iba 30 minút a HOTOVO
Výživná krémová hokkaido polievka s červenou šošovicou, zázvorom a čili
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz