Kari karfiolová polievka
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- ¼ karfiolu
- 2 mrkvy
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- morskú/himalájsku soľ
- 150 ml smotany na varenie 12%
- 2 lyžice kari korenia (ak robíme polievku pre deti, namiesto kari použijeme kurkumu)
Ako na to?
1
Karfiol rozoberieme na ružičky.
2
Mrkvu nakrájame na kocky.
3
Zeleninu vložíme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby ju zakrývala.
4
Pridáme celú cibuľu, cesnak a dochutíme soľou.
5
Varíme, kým nie je zelenina mäkká.
6
Potom odoberieme 1/3 zeleniny (vrátane cibule a cesnaku) a vložíme do mixéra.
7
Pridáme k nej smotanu na varenie, kari a rozmixujeme.
8
Pridáme späť do polievky, premiešame a necháme prehriať. Už nevaríme.
Tip: Polievka vo verzii s kurkumou je vhodná aj pre deti od 1,5 roka.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
283 kcal
1192 kJ
T:
15 g
B:
18 g
S:
18 g
V:
4 g
Karfiolové krokety
Doba prípravy: 60 minút
Počet ks: cca 20
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 2 zemiaky
- 400 g karfiolu
- 1 cibuľu
- 200 g nastrúhaného syra do 30% tuku v sušine
- 1 žĺtok
- morskú/himalájsku soľ
- hrsť čerstvého oregana
- olivový olej na pokvapkanie
Ako na to ?
1
Najprv dáme uvariť zemiaky a necháme ich vychladnúť.
2
Karfiol rozoberieme na ružičky a spolu s cibuľou rozmixujeme v mixéri na veľkosť kuskusu.
3
Vysypeme do misy, pridáme nastrúhaný syr a premiešame.
4
Potom na jemnom strúhadle nastrúhame uvarené a vychladnuté zemiaky.
5
Pridáme žĺtok a dochutíme soľou a oreganom.
6
Všetko spolu dobre premiešame a tvoríme z hmoty malé valčeky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
7
Krokety pokvapkáme olivovým olejom.
8
Takto pripravené krokety vložíme do vyhriatej rúry na 200°C s ventilátorom a pečieme dozlatista.
9
Dôležité !!! Krokety necháme úplne vychladnúť, inak sa rozpadnú. Solíme opatrne, pretože niektoré syry sú dosť slané.
10
Môžeme podávať so zeleninou, alebo varenými zemiakmi.
Tip: Ku kroketám si môžeme urobiť jogurtový dip.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 5 krokiet ):
283 kcal
1192 kJ
T:
15 g
B:
18 g
S:
18 g
V:
4 g
Verím, že si na receptoch tiež pochutíš! :-)
Viac super receptov aj od autorky Julky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 3:
Ešte stále máš dosť karfiolu? Čo s ním? Tu sú ďalšie inšpirácie:
Karfiolové rizoto s morčacím mäsom: hotové do 30 minút
Pečený karfiol na sladko-pikantno
Perfišný karfiolový nákyp
Karfiolový šalát s vajíčkom - tip na zdravú večeru
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.