Poctivá chalupárska dubáková polievka so zeleninou, ktorá parádne zasýti

Sedieť doma v teple, popíjať teplý čaj, počúvať dážď ako bubnuje na parapetnú dosku a pozorovať opadávajúce lístie. Aj to patrí k čaru jesene. V takomto počasí padne veľmi vhod poriadna hrejivá polievka plná sezónnej zeleniny ako je mrkva, zemiaky, cibuľa. Pre milovníkov húb odporúčam pridať sušené dubáky a pochutnať si na poctivej chalupárskej verzii.

Doba prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 8 porcií?

  • 3 plné hrste sušených dubákov (príp. iné sušené huby)
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 10 malých alebo 5 veľkých zemiakov
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • 1 zarovnanú lyžicu údenej červenej papriky
  • 2 bobkové listy
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 1 ks kvalitnej klobásy (ja som použila 97%-tnú jahňaco-hovädziu klobásku z BIO farmy)- voliteľné
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie na dochutenie
  • jarnú cibuľku alebo petržlen na ozdobenie

Ako budeme postupovať?

1. Huby vložíme do misky a zalejeme vriacou vodou, aby boli celkom ponorené. Necháme postáť aspoň 10 minút.

2. Cibuľku nakrájame na menšie kocky a opražíme dosklovita na olivovom oleji.

3. Potom pridáme očistené a na kocky nakrájané zemiaky spolu s mrkvou, ktorú sme nakrájali na kolieska.

4. Pridáme červenú papriku, premiešame a prilejeme huby spolu s vodou, v ktorej boli ponorené.

5. Do hrnca vložíme bobkové listy a chvíľku povaríme.

6. Následne prilejeme zeleninový vývar a vložíme do hrnca klobásku nakrájanú na kolieska. Dochutíme soľou a korením.

7. Za občasného miešania varíme aspoň 30 minút.

8. Podávame ozdobené pažítkou alebo cibuľkou a veeeľmi horúce.

dubáková polievka

 

Dubakova polievka

Ak ti v lete polievky nešli veľmi na chuť, pochutnaj si na nich teraz, keď nastanú chladné jesenné a zimné dni. Nech ťa zohreje na tele i na duši. ;-)

 

Vynikajúce recepty na polievky a kopec iných zdravých receptov nájdeš aj v našich knihách:

fitshaker kuchárky

 

Pochutnaj si aj na týchto hrejivých polievkach:

Krémová cícerovo-šampiňónová polievka

Kurací guláš – zdravšia verzia obľúbenej dobroty

Krémová mrkvovo-cesnaková polievka so zázvorom

Krémová batátovo-brokolicová polievka

Cícerová polievka s jačmennými krúpami

Hustá šošovicová polievka s kapustou

Pikantná kari zemiaková polievka so sladkým zapečeným ružičkovým kelom

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 11/09/2019 a zaradený do kategórie: PolievkyRecepty   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre