Čas prípravy: 30-40 minút
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- menšiu tekvicu na pečenie (cca 500 g)
- 150 g čiernych olív
- 150 g balkánskeho syra
- 200 g cícera (buď uvareného, alebo z konzervy)
- cca 4 lyžice olivového oleja
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- 20 g bieleho sezamu
- 20 g ľanových semienok
- bylinky podľa chuti (napríklad bazalka, tymian, petržlenová vňať)
Ako budeme postupovať?
2. Olivy prekrojíme na polovice a nakrájame si aj syr balkánskeho typu.
3. Uvarený alebo sterilizovaný cícer prepláchneme a osušíme kuchynskou utierkou.
4. Väčší plech na pečenie pokvapkáme trochou olivového oleja, uložíme naň tekvicu, olivy, syr a cícer.
5. Zmes osolíme a okoreníme a jemne premiešame rukami. Všetko ešte posypeme sezamom a ľanovými semienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 ˚C.
6. Pečieme 25-30 minút, kým tekvica nezmäkne.
7. Po upečení ešte pridáme nasekané bylinky a podávame.
Tip: Hotové jedlo skvelo chutí aj s kúskom kváskového či celozrnného chleba :-).
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 640 kJ 390 kcal | 25 g | 25 g | 14 g | 7 g |
Výborné jedlá vhodné nielen na jeseň nájdeš aj v našich kuchárskych knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Z tekvice si môžeš pripraviť aj:
Sladko-pikantná karí tekvicová nátierka vhodná k pečivu ale aj ako dip k zelenine či mäsu
Tip na zdravý rýchly jesenný obed: Cestoviny s tekvicovou omáčkou a pečenou brokolicou
3x recepty z maslovej tekvice: Zdravé menu na celý deň aj pre deti od 1 roka
Famózne tekvicové kari s cícerom, ktoré zahreje v sychravé jesenné dni
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov