Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Sladko-pikantná karí tekvicová nátierka vhodná k pečivu ale aj ako dip k zelenine či mäsu

Ak si aj ty veľký fanúšik domácich nátierok, mám pre teba dobrý tip. Jej príprave síce musíš venovať trošku času, ale na pár dní máš o raňajky či olovrant postarané. Sezóna tekvíc sa práve začína, tak neváhaj a vyskúšaj túto chuťami nabitú nátierku. Korenená pečená tekvica s cibuľkou a fazuľou ti nielen zachutia, ale ťa aj zasýtia. Kombinácia korenia a zeleniny sa ti postará o poriadnu dávku vitamínov a zdraviu prospešných látok. Nátierku je najlepšie pripraviť večer, aby si ju ráno mohla hneď vychutnať so svojím obľúbeným pečivom, hriankami, pita chlebom alebo nakrájanou zeleninou. Nátierka neobsahuje žiadne maslo ani tvaroh, preto si na nej môžu pochutnať aj ľudia, ktorí ťažšie znášajú laktózu.

Čas prípravy: 20 minút + chladnutie

Čo budeme potrebovať na 8-10 porcií?


  • 350 g tekvice hokkaido (stredne veľká tekvica)

  • 1 väčšiu cibuľu

  • 3 lyžičky korenia karí

  • 2 lyžičky mletej rasce

  • čili podľa chuti

  • 3 lyžice olivového oleja

  • 240 g bielej fazule z konzervy

  • šťavu z 1/2 pomaranča

  • morskú/himalájsku soľ


Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 180 ˚C.
2. Tekvicu si nakrájame na kocky, cibuľu rozkrojíme na polovicu a nakrájame na pásiky.
3. Tekvicu a cibuľku dáme na plech, okoreníme, polejeme olivovým olejom a dáme zapiecť na 15-20 minút alebo kým nie je tekvica mäkká.
4. Upečenú tekvicu s cibuľkou rozmixujeme spolu s fazuľou do hladka. Pridáme šťavu z pomaranča a ešte chvíľku mixujeme.
5. Nakoniec ešte osolíme a ochutíme podľa gusta spomínaným korením.
6. Podávame vychladené s obľúbeným pečivom, chlebíkom, hriankami, pita chlebom či nakrájanou zeleninou.
TIP: Túto nátierku alias dip môžeme podávať aj na večeru, zobrať si ju do práce či na cesty. Kto má rád aj mäsovú príchuť, môže do hotovej nátierky pridať opraženú slaninku či šunku a spolu rozmixovať.
 
Výživové hodnoty na 1 porciu:

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
362 kJ
86 kcal
2 g12 g4 g2 g
 
tekvicová nátierka
 
hokkaido tekvica recepty
 
nátierka z tekvice
Dobrú chuť :-)!
 
Vynikajúce recepty aj z jesenných ingrediencií nájdeš v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II aj III:
fit recepty
 
Toto sú ďalšie skvelé recepty z tekvice hokkaido, ktoré sa oplatí vyskúšať:
Famózna omeleta z tekvice hokkaido. Recept vhodný aj pre deti od 1 roka
Výživná krémová hokkaido polievka s červenou šošovicou, zázvorom a čili
Vynikajúce hokkaido gnocchi so smotanovo-šampiňónovou omáčkou
Super chrumkavé krekry z tekvice hokkaido
Netradičná marmeláda z hokkaido – vhodná na toasty či ku syrom
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.