Sladko-pikantná karí tekvicová nátierka vhodná k pečivu ale aj ako dip k zelenine či mäsu

Ak si aj ty veľký fanúšik domácich nátierok, mám pre teba dobrý tip. Jej príprave síce musíš venovať trošku času, ale na pár dní máš o raňajky či olovrant postarané. Sezóna tekvíc sa práve začína, tak neváhaj a vyskúšaj túto chuťami nabitú nátierku. Korenená pečená tekvica s cibuľkou a fazuľou ti nielen zachutia, ale ťa aj zasýtia. Kombinácia korenia a zeleniny sa ti postará o poriadnu dávku vitamínov a zdraviu prospešných látok. Nátierku je najlepšie pripraviť večer, aby si ju ráno mohla hneď vychutnať so svojím obľúbeným pečivom, hriankami, pita chlebom alebo nakrájanou zeleninou. Nátierka neobsahuje žiadne maslo ani tvaroh, preto si na nej môžu pochutnať aj ľudia, ktorí ťažšie znášajú laktózu.

Čas prípravy: 20 minút + chladnutie

Čo budeme potrebovať na 8-10 porcií?

  • 350 g tekvice hokkaido (stredne veľká tekvica)
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 3 lyžičky korenia karí
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • čili podľa chuti
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 240 g bielej fazule z konzervy
  • šťavu z 1/2 pomaranča
  • morskú/himalájsku soľ

Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 180 ˚C.

2. Tekvicu si nakrájame na kocky, cibuľu rozkrojíme na polovicu a nakrájame na pásiky.

3. Tekvicu a cibuľku dáme na plech, okoreníme, polejeme olivovým olejom a dáme zapiecť na 15-20 minút alebo kým nie je tekvica mäkká.

4. Upečenú tekvicu s cibuľkou rozmixujeme spolu s fazuľou do hladka. Pridáme šťavu z pomaranča a ešte chvíľku mixujeme.

5. Nakoniec ešte osolíme a ochutíme podľa gusta spomínaným korením.

6. Podávame vychladené s obľúbeným pečivom, chlebíkom, hriankami, pita chlebom či nakrájanou zeleninou.

 

TIP: Túto nátierku alias dip môžeme podávať aj na večeru, zobrať si ju do práce či na cesty. Kto má rád aj mäsovú príchuť, môže do hotovej nátierky pridať opraženú slaninku či šunku a spolu rozmixovať.

tekvicová nátierka

 

hokkaido tekvica recepty

 

nátierka z tekvice

Dobrú chuť :-)!

 

Vynikajúce recepty aj z jesenných ingrediencií nájdeš v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II aj III:

fit recepty

 

Toto sú ďalšie skvelé recepty z tekvice hokkaido, ktoré sa oplatí vyskúšať:

Famózna omeleta z tekvice hokkaido. Recept vhodný aj pre deti od 1 roka

Výživná krémová hokkaido polievka s červenou šošovicou, zázvorom a čili

Vynikajúce hokkaido gnocchi so smotanovo-šampiňónovou omáčkou

Super chrumkavé krekry z tekvice hokkaido

Netradičná marmeláda z hokkaido – vhodná na toasty či ku syrom

Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 16/09/2020 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéNátierkyRaňajkyReceptyVegan   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre