Famózne tekvicové kari s cícerom, ktoré zahreje v sychravé jesenné dni

Tekvica je kráľovnou jesene a vynikajúcou potravinou v kuchyni, keď sa krátia dni. Je skvelým zdrojom dobrých sacharidov, vlákniny, vitamínu A a vitamínu C. Veľmi dobre sa kombinuje so strukovinami, hodí sa do šalátov, polievok a pečenia. Rozhodla som sa využiť jej všestrannosť a pripraviť domáce tekvicové kari, ktoré patri k našim obľúbeným rodinným jedlám. Dokonca aj náš pes sa volá Kari :-). Ak nemáš doma koreniny, ktoré som použila, vôbec nevadí. Neexistuje totiž to jedno správne kari. Kari, ktoré je pôvodom z oblasti dnešnej Indie a okolitých štátov je zmesou korenín, kde je základom koriander, rasca a kurkuma. Ďalšie koreniny a ich kombinácie sú rôzne a špecifické pre jednotlivé regióny a podliehajú aj rodinným preferenciám a tradíciám. Jednotlivé koreniny sa pridávajú v rôznom čase počas varenia, v celku alebo podrvené, aby sa dosiahli rôzne výsledné chute. Preto sa treba hrať, skúšať a vytvoriť si svoj vlastný rodinný recept.

Doba prípravy: 2-3 hod.

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 2 lyžičky semienok koriandra
  • 2 lyžičky celej rasce
  • 6 toboliek kardamomu (vylúpnutých)
  • 2 lyžičky korenia masala (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 1 lyžičku kari korenia (vynecháme, ak robíme recept pre deti, môžeme nahradiť kurkumou)
  • 6 bobkových listov
  • 1 lyžičku hnedých horčičných semienok (voliteľné; vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 40 g masla ghee
  • 150 g cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 300 g maslovej tekvice (po ošúpaní, zbavení jadierok a nakrájaní na kocky)
  • 300 g tekvice hokkaido (po zbavení jadierok a nakrájaní na kocky, hokkaido nemusíme šúpať)
  • 150 g patizónu (po zbavení jadierok a nakrájaní na kocky)
  • 250 g mrkvy, nakrájanej na kolieska
  • 400 g konzerva krájaných paradajok
  • 200 ml kokosovej smotany alebo mlieka
  • 300 g uvareného cíceru (príp. 1 konzerva)

Ako budeme postupovať?

1. Koriander, rascu a vylúpane tobolky kardamomu podrvíme v mažiari.

2. Spolu so zvyšnými koreninami zohrejeme v hlbokej panvici alebo hrnci na masle ghee. Dávame pozor, aby sme korenie nespálili, iba mierne zohriali, aby pustilo arómu.

3. Pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a pretlačený cesnak, dusíme na miernom ohni približne 5 minút.

4. Pridáme tekvice, patizón a mrkvu nakrájanú na kolieska a dobre premiešame. Dusíme 10 minút.

5. Pridáme konzervu paradajok, kokosovú smotanu, prikryjeme a na malom ohni dusíme pomaly, približne 1,5 hodiny.

6. Kari je hotové, keď je mäkká mrkva, keďže to je najtvrdšia a najdlhšie sa pripravujúca surovina.

7. Na záver už len vmiešame cícer. Podávame s ryžou a posypané čerstvým koriandrom.

 

Tip č.1: Do tohto receptu sa skvelo hodí aj karfiol, môžeme ho použiť namiesto patizónu, alebo ho pridať ako ďalšiu surovinu.

Tip č.2: Cícer môžeme uvariť aj pár dní vopred. Treba ho namočiť večer dopredu, druhý deň uvariť. V chladničke vydrží takto pripravené aj 3-4 dni.

Tekvicove kari

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Viac vynikajúcich receptov pre celú rodinu nájdeš aj v našich knihách:

 

Pre milovníkov kari dávame do pozornosti aj tieto varianty receptov:

Šampiňónovo-tekvicové kari so špenátom – hotové do 30 minút

Cícerové kari s jazmínovou ryžou, obed do pol hodiny na stole

Paradajkovo-šošovicové kari: aj pre detičky od 2 rokov

Bohdana Tandlich

Redaktorka vo Fitshaker
Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami.
Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.
Bohdana Tandlich

Článok bol pridaný dňa 13/11/2019 a zaradený do kategórie: ReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Bohdana Tandlich

Komentáre