Doba prípravy: 60 minút + 2 hodiny chladenie
Čo budeme potrebovať na 12 ks?
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 160 g kvalitného masla
- 100 g domáceho medu
- 1 vajíčko
- 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
Na náplň:
- ½ červeného sladkého melónu
- cca 5 stopiek čerstvej medovky
- 2 lyžice domáceho lekváru
- 10 g agaru
- 800 ml vody
Ako budeme postupovať?
2. Vypracujeme cesto, ktoré vytvarujeme do tvaru bochníka.
3. Tortovú formu s priemerom 25 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto vložíme do stredu formy a rukou ho rovnomerne roztlačíme po dne celej formy.
4. Takto pripravené cesto vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme 15- 20 minút.
5. Zatiaľ si pripravíme melón, z ktorého čajovou lyžičkou, alebo nástrojom na tvorenie gulôčok vydlabeme dužinu, ktorú ukladáme do misky.
6. K melónu pridáme čerstvú medovku a premiešame.
7. Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry a potrieme lekvárom.
8. Pripravíme si agar. Do vody vysypeme prášok a necháme prejsť varom. Potom necháme vychladnúť.
9. Na vychladnuté cesto poukladáme melón spolu s medovkou a po lyžiciach pomaly zalievame agarom.
10. Dáme stuhnúť do chladničky na cca 2 hodiny.
Tip: Namiesto pečenia si môžeme prácu uľahčiť celozrnnými sušienkami, ktoré rozdrvíme, zmiešame so zmäknutým maslom a necháme chvíľu stuhnúť v chladničke.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 150 g):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
1122 kJ 267 kcal | 12 g | 31 g | 5 g |
Fantastické recepty na zdravé mlsanie nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Pozri aj ďalšie letné dezerty:
Melónová torta s tvarohom od PYCA
Melónové smoothie s medovkou
Melónové nanuky
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.