MEGA dobrý banánový chlieb: tip na zdravé raňajky aj pre veganov, celiatikov, či deti

Patríš do skupiny veganov, celiatikov alebo ľudí, ktorí trpia intoleranciou na laktózu? Ak áno, tento chutný a zdravý recept je určený priamo pre teba! Tvoj deň môžeš odštartovať kvalitnými raňajkami, ktoré ti dodajú kopec energie na celé dopoludnie. Stačí, ak budeš postupovať podľa môjho receptu a o pol hodinku máš na stole banánový chlieb pre veganov, ktorý ti vyčarí úsmev na perách. Poďme sa pustiť do prípravy! :-)

Doba prípravy: cca 50 minút

Čo budeme potrebovať na cca 16 ks?

  • 60 g trstinového cukru
  • 50 g ovsených vločiek (nepomixovaných, ak si celiatik použi bezlepkové)
  • 200 g špaldovej múky hladkej (ak si celiatik, použi bezlepkovú múku, napr. Promix Uni)
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 3 veľké banány
  • 60 ml kokosového oleja
  • 60 ml rastlinného mlieka (ak nemáš intoleranciu na laktózu, použi kravské mlieko)
  • kvalitné maslo na vymastenie formy
  • strúhaný kokos na vysypanie formy
  • 1-2 pomaranče

Ako budeme postupovať?

1. Všetky sypké suroviny zmiešame v jednej mise.

2. Do druhej misy pridáme popučený banán, olej a mlieko a poriadne premiešame vareškou alebo metličkou.

3. Sypké suroviny po lyžiciach primiešavame do tekutej zmesi. Malo by vzniknúť husté cesto.

4. Pripravené cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy na biskupský chlieb.

5. Na vrch môžeme poukladať na mesiačiky rozobratý pomaranč. (môžeme aj vynechať a nahradiť niektorým z tipov)

6. Necháme piecť vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 165 až 170°C po dobu cca 35 až 40 minút.

7. Po upečení necháme banánový chlieb vychladnúť a môžeme ho nakrájať a podávať.

 

Tip č.1: Do cesta pridáme nasekané lieskové orechy alebo kúsky kvalitnej horkej čokolády min.70%.

Tip č.2: Vychladnutý chlieb polejeme čokoládovou polevou pripravenú z kvalitnej horkej čokolády min.70 % a posypeme na jemno nastrúhanou kôrou z chemicky neošetreného citróna.

Tip č.3: Plátok banánového chleba podávame s lyžicou gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany.

ranajky

 

zdrave ranajky

 

bananovy chlieb

 

co na ranajky

Prajem ti dobrú chuť a krásny štart do nového dňa! :-)

 

Skvelé inšpirácie na raňajky načerpáš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

fitness recepty

 

Vychutnaj si aj takéto sladké raňajky:

Viac ako 10 sladkých chlebíkov na raňajky pre všetkých

Rýchly arašidový koláč s ovocím, ktorý si môžeš dopriať aj na desiatu

Bábovka z ovsených vločiek, perfektná aj pre hostí

Alžbeta Jánošíková

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 09/07/2018 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéDesiataFitness dezertyPečivoRaňajkyReceptyVegan   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre