Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Máš chuť na parádny kysnutý koláč? Skús tieto voňavé škoricové slimáky

26. Okt 2016
Počasie vonku naznačuje, že je čas vytiahnuť hrubé ponožky a teplý huňatý sveter. Rovnako sa v tieto dni hodí stráviť príjemné chvíle v kuchyni a potešiť chutným výtvorom svojich blízkych. Podľa mňa je kysnuté cesto, a škoricové slimáky z neho, skvelou voľbou. Po škorici potom vonia celá kuchyňa a počasie za oknom je hneď znesiteľnejšie. Rozhodla som sa klasický recept našich babičiek trošku prerobiť. Vznikla z toho zdravá alternatíva - špaldové slimáky so škoricou.
Doba prípravy: cca 1 hodina

Čo budeme potrebovať na 16 slimáčikov?

Na cesto:

  • 600 g špaldovej múky

  • 240 ml vody

  • 120 ml mlieka

  • 80 g kokosového oleja

  • 4 PL trstinového cukru

  • 1 lyžičku soli

  • 1 vrecúško BIO droždia (pre kváskomilky cca 120 g kvásku)


Na plnku:

  • 3 PL ghee masla

  • 1 PL cejlónskej škorice

  • 2 PL medu

  • pár kvapiek vanilkového extraktu


Ako budeme postupovať?

1. Vodu, mlieko a kokosový olej ohrejeme na ohni. Pozor, nesmie nám to vrieť! Odložíme si tekutú zmes bokom, budeme ju potrebovať neskôr.
2. Suché ingrediencie poriadne premiešame a prilejeme k nim vlažnú zmes kokosového oleja, vody a mlieka. Opäť premiešame. Aby sme mali kysnuté cesto vláčne vymiešame ho rukou. Keď budeme mať cesto hotové, prikryjeme misku utierkou a dáme ju na teplé miesto na 20 minút kysnúť.
3. Teraz je čas na plnku. Zmiešaj si ghee maslo so škoricou a medom, a nakoniec pridaj pár kvapiek vanilkového extraktu. Plnku poriadne vymiešaj, aby sa všetky chute prepojili.
4. Plnku máš hotovú, môžeš sa ďalej venovať cestu. To by malo byť po 20 minútach krásne nakysnuté. Vyber si ho na pomúčenú dosku a vyvaľkaj ho na stredne hrubý plát cesta. Celé kysnuté cesto potom potri súvislou vrstvou škoricovej plnky a zroluj ho. Nakrájaj ho na asi 1,5 cm kúsky a rozlož na plech asi 5 cm od seba. Takto poukladané ich nechaj kysnúť ešte aspoň 10 minút. Rúru vyhrej na 180°C  a peč v nej koláčiky 20 minút.
Poznámka: Slimáčiky na obrázku sú pečené s droždím.
Výživové hodnoty na 1 ks:















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkoviny
1136 kJ
270 kcal
10 g34 g5 g
 
img_0527
 
img_0521
Ak som ti receptom urobila chúťky, neváhaj a pusti sa do pečenia. Výsledok bude stáť za to! :-)
Ďalšie chutné kúsky nájdeš tu:
Fitness perník s pomarančovo-škoricovým krémom
Parené buchty s tvarohom bez výčitiek
Špaldové šišky na zdravý spôsob s tajnou ingredienciou :-)
Fotka autora
Nika Klasko
Šéfredaktorka vo Fitshaker

Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.