Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Parené buchty s tvarohom bez výčitiek

Aj ty dostaneš z času na čas chuť na niečo tradičné, sladké, ako od babičky? Napríklad také parené buchty! Nechcem ťa zbytočne dráždiť kalorickým jedlom, práve naopak. Ponúkam ti jednu zdravú alternatívu. Tieto špaldové buchtičky sú ideálne na obed a tvoje deti ťa za tento výmysel budú zbožňovať. Tvaroh im dodá bielkoviny a špaldová múka posilní imunitný systém a chráni telo pred rôznymi infekciami. Vyskúšaj túto lahôdku aj ty :-).
Čo budeme potrebovať?

  • 600 g špaldovej hladkej múky

  • 1 kocku droždia (pre milovníčky kvásku cca 120 g)

  • 200 ml mlieka

  • 1 ČL soli

  • 200 g mäkkého tvarohu

  • hrsť sušených hrozienok

  • 1 PL medu


Ako budeme postupovať?
1. Zohrejeme mlieko. Keď je teplé, rozdrobíme doň droždie a odložíme z ohňa. Počkáme, kým droždie napučí a vznikne nám kvások.
2. Zmiešame ho s múkou a vytvoríme cesto, ktoré necháme cca 1/2 hodinku vykysnúť.
3. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a rozkrojíme na štvorčeky.
4. Tvaroh zmiešame s hrozienkami a s medom a na každý štvorček dáme po 1 kopcovitej lyžičke.
5. Do veľkého hrnca nalejeme vodu a privedieme ju k varu. Hrany štvorčeka cesta spojíme, pozliepame a vytvarujeme buchtičku.
6. Keď voda zovrie, buchty varíme nad parou asi 15 minút. Potom hneď podávame - čerstvé sú najlepšie.
7. Polejeme rozpusteným maslom a posypeme napríklad rozmixovanými orechmi alebo makom a polejeme ešte trochou medu.
Poznámka: Buchtičky na obrázku sú robené s droždím. Kváskové môžu mať málinko inú štruktúru.
fitshaker-blog-parene-buchty1
 
fitshaker-blog-parene-buchty2
 
fitshaker-blog-parene-buchty3
 
fitshaker-blog-parene-buchty4
 
fitshaker-blog-parene-buchty5
Prajem fantastickú chuť :-).
Ďalšie sladké dobroty, ktoré robila tvoja babička:
Tradičný makový závin
Slivkové gule zdravo
Špaldové buchtičky
Nela Juričová
Redaktor vo Fitshaker

Vždy ma bavilo skúšať nové recepty, meniť ich podľa seba a rozširovať ich ďalej. Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať od svojich 15 a drží ma to stále a verím, že ma to ani nikdy neopustí. Mám oveľa lepší pocit keď presne viem, čo do svojho jedla dávam a ešte viac si ho aj vychutnám. K mojej vášni k vareniu som pripojila aj fotenie, ktoré takisto patrí medzi moje hobby. Takto si fotím každý môj recept a veľmi rada sa s ním podelím ďalej, pretože by som chcela ľuďom ukázať, že žiť a stravovať sa zdravo je oveľa jednoduchšie a príjemnejšie, ako mnohí hovoria. Odkedy som svojmu telu začala dávať, čo si zaslúži a potrebuje, cítim sa lepšie nie len fyzicky, ale aj psychicky a tento životný štýl sa stal mojou neoddeliteľnou súčasťou.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.