Všetky
Recepty
Zdravie
Všeobecné
Cvičenie
Stravovanie
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
LETO
Fit pobyty a dovolenky

Lahodný pšenový nákyp, ktorý naštartuje trávenie

6 porcií
pšenový nákyp
pšenový nákyp
Už máš dosť tých tučných jedál, ktoré zbytočne zaťažujú trávenie? Urob si tento fantastický obed, ktorý ti pomôže späť do formy! Pšeno je bezlepkové a tento nákyp si budú môcť dopriať aj celiatici. Je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Okrem toho, konzumácia pšena podporuje imunitu, detoxikuje telo a tráviaci systém. Má vplyv na pevnosť vlasov, nechtov a zubov. Napriek tomu, že má vyššiu energetickú hodnotu, môžeš si ho dopriať aj počas chudnutia, napríklad ako chutné raňajky alebo obed. Hlavne preto, že ti naštartuje metabolizmus a zdravé trávenie. Vychutnaj si ho v tomto nákype.
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 300 g pšena

  • 600 ml vody

  • 130 g baby špenátu

  • 125 g syru (do 30 % tuku v sušine)

  • 100 g semienok (slnečnica, tekvica, či píniové oriešky)

  • 50 g sušených paradajok (nie v oleji)

  • 1 PL olivového oleja

  • 4 strúčiky cesnaku

  • 30 g masla

  • 1 vajce od šťastných sliepok (kúpiš vo farmárskych predajniach)

  • soľ


Ako budeme postupovať?
1. Pšeno nasypeme do sitka a 2 x prelejeme vriacou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Potom ho ešte premyjeme studenou vodou a vložíme do hrnca. Prilejeme vodu a prikryté dusíme, kým sa nám voda neodparí.
2. Na panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme pretlačený cesnak a chvíľu restujeme. Pridáme nakrájaný čerstvý baby špenát, nadrobno nakrájané sušené paradajky a polovicu semienok. Všetko spolu premiešame a restujeme asi 10 minút. Nakoniec pridáme maslo a miešame, kým sa nerozpustí.
3. Uvarené pšeno si presypeme do väčšej misy a pridáme zmes zo špenátu. Nakoniec primiešame nastrúhaný syr a vajce. Dochutíme soľou a všetko spolu dobre premiešame.
4. Zapekaciu misu si vytrieme maslom a pšenovú zmes vysypeme do misy. Dôkladne uhladíme. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Zapekáme 10 minút. Po 10 minútach vyberieme z rúry a vrch pšena posypeme druhou polovicou semienok. Vrátime späť do rúry a dopekáme ešte 20 minút.
TIP: Môžeme podávať s čerstvým zeleninovým šalátom alebo domácou nakladanou kyslou kapustou.
pseno2
 
pseno3
 
pseno1
Prajem dobrú chuť!
Výživové hodnoty 1 porcie (asi 200 g):















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkoviny
1 671 kj
397 kcal
21 g43 g17 g
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.