Doba prípravy: 1,5 h
Čo budeme potrebovať?
- olivový olej
- 400 g ryže guľatozrnnej
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- 2 ks väčšej cibule
- 500 g hlivy ustricovej (pre zaujímavejšiu chuť možno skombinovať so šampiňónmi)
- mletá červená sladká paprika
- rasca
- 400 g kyslej kapusty
Na vegánsku domácu kyslú smotanu:
- 200 ml ryžovej/ovsenej smotany
- 1 črievko Lunter Francúzska nátierka (bežne dostupná napr. v Bille)
- 2 lyžičky octu
- morskú/himalájsku soľ
- domácu bio vegetu (bez glutamánu sodného)
Ako budeme postupovať?
2. V panvici na oleji upražíme na hrubšie nakrájanú cibuľku, pridáme hlivu nakrájanú na pozdĺžne pásiky poprípade aj spolu so šampiňónmi, osolíme, pridáme mleté čierne korenie, červenú papriku, mletú alebo celú rascu a dusíme pod pokrievkou. Umytá hliva pustí šťavu, ktorú si necháme na polievanie ryže.
3. Z kyslej kapusty vyžmýkame prebytočnú vodu (jušku) a v prípade potreby nakrájame na jemnejšie časti.
4. V miske si vymiešame domácu kyslú smotanu z potrebných ingrediencií.
5. Do jénskej misy (ja som použila s dĺžkou 29 cm) dáme najprv vrstvu ryže, polejeme šťavou z hlivy, pridáme hlivu, kapustu, ryžu, znovu šťavu, hlivu, kapustu a zakončíme to vrstvou ryže.
6. Ryžu napicháme vidličkou, polejeme vegan smotanou a dáme piecť do rúry pod pokrievkou na 180°C na 30 minút. Zvyšných 20 minút zapekáme odokrytú misu.
Skvelé recepty aj pre vegánov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:
Vyskúšaj aj tieto vegan recepty skvelé napríklad ako zdravý obed:
Paradajkovo-šošovicové kari: stačí ti len 25 minút
Cícerové kari s cuketou a jasmínovou ryžou - hotové do 30 minút
Šampiňónovo-tekvicové kari, 30 minút a hotovo
Fazuľové čili na mexický spôsob
Čučoriedkový vegan ryžový nákyp
Volám sa Domi. Ak by som sa mala v skratke opísať, som malé žieňa s veľkým apetítom ako do života tak aj do jedla. Milujem ľudí, zvieratá, prírodu a rada cestujem. Taktiež som Jumping trénerkou v Bratislave a na svojej ceste za zdravím a fit postavou som pochopila dve veci. Žena musí byť spokojná hlavne zvnútra, aby mohla byt spokojná navonok a po druhé, maškrtiť sa dá aj zdravo. Som asi tretí rok na rastlinnej strave a rada Vám ukážem, že to nie je len o šaláte. :-) Nájdete ma na IG: @svetbaj_mi