Vegetariánske fazuľové čili inšpirované mexickou kuchyňou

Strukovinové jedlá pripravujem veľmi rada, keďže strukoviny dokážu skvele zasýtiť, sú plné bielkovín, vlákniny, zdravej energie a navyše pomáhajú z tela odvádzať prebytočnú vodu. Takže sú ideálnym pomocníkom aj pri formovaní figúry do plaviek. V zime si z nich rada pripravujem rôzne výdatné polievky, no na teplejšie dni by to chcelo niečo… Napríklad výborné čili inšpirované chuťami Mexika.

Toto fazuľové čili je úplne jednoduché na prípravu, úžasne chutné, sýte a zdravé. Je vhodné pre vegetariánov a tiež pre vegánov (ak ho z receptu vynecháš smotanu).

Doba prípravy: 20 minút + 2 hodiny varenie fazule + namáčanie fazule cez noc

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 200 g červenej fazule
  • morskú/himalájsku soľ
  • riasu wakame (príp. bobkový list)
  • cca 2 lyžice olivového oleja (cca 20 ml)
  • 1 bielu alebo červenú cibuľu (cca 100 g)
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 1 konzervu lúpaných krájaných paradajok (ideálne v bio kvalite) – 400 g
  • 140 g bio paradajkového pretlaku (príp. domáceho)
  • 1 konzervu kukurice (tej väčšej, cca 340 g)
  • 2 lyžičky čili (voliteľné)
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžičky bio kakaa (cca 10 g)
  • 2 lyžičky uvarenej kávy

Ako budeme postupovať?

1. Fazuľu na noc namočíme do vody.

2. Na druhý deň vylejeme vodu, v ktorej sa namáčala, pridáme čerstvú vodu, soľ, môžeme aj riasu wakame, prípadne bobkový list (proti nadúvaniu) a varíme do mäkka. (cca 2 hodiny).

3. Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku s cesnakom, pridáme uvarenú zliatu fazuľu a chvíľu restujeme.

4. Po chvíli pridáme lúpané paradajky, paradajkový pretlak, kukuricu a dochutíme korením, soľou, kakaom a kávou.

5. Čili necháme chvíľu povariť a prípadne ho ešte dochutíme podľa vlastných preferencií.

 

Tip: Servírovať môžeme niakoľkými spôsobmi. Napríklad podávame s ryžou, celozrnným pečivom (alebo domácim), prípadne zakrútime do celozrnnej ortilly spolu s čerstvým šalátom a zeleninou. Hodí sa k nemu aj lyžička kyslej smotany alebo bieleho jogurtu (napr. gréckeho) a výborne ho dopĺňa napríklad aj nakrájané avokádo.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (bez prílohy):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
703 kJ

168 kcal

5 g 22 g 6 g  4 g

čili

 

veganska strava

Dobrú chuť!

 

Množstvo chutných výživných receptov na obedy či večere nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:

zdrave recepty z fitka do kuchyne 1

 

Nabudúce môžeš vyskúšať aj tieto verzie:

Fazuľové čili s cuketovými plackami

Fazuľovo-cviklové čili: perfiš obed nielen pre vegetariánov

Fazuľové čili s kuracím mäsom a kukuricou na mexický spôsob

Lívia Šuľová

Článok bol pridaný dňa 15/03/2019 a zaradený do kategórie: ReceptyVeganVegetariánske   |   Autor: Lívia Šuľová

Komentáre