Pre všetky kváskulienky mám tip na dokonalú vianočku – do cesta použijeme kokosové mlieko z plechovky. Získaš tak veľmi zaujímavú chuť. A ak nekváskuješ, nahraď kvások droždím. V tipe ti prezradím, ako na to. Držím palce, nech sa vianočka podarí.
Čas prípravy
- cca 8 hodínkysnutie cesta
- 45 minútpečenie
- 60 minútchladnutie
Ako na to?
1
Kvások, kokosové mlieko, cukor, olej a citrónovú kôru vymiešame dohladka.
2
Pridáme múku so štipkou soli a v kuchynskom robote vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Môže to trvať niekoľko minút.
3
Cesto premiestnime do priehľadnej misy, aby sme mohli sledovať jeho vykysnutie.
4
Necháme ho kysnúť na linke cca 6 hodín, kým zdvojnásobí objem.
5
Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 bochníčkov, ktoré necháme pár minút podkysnúť. Z bochníčkov vytvarujeme pramene, z ktorých zapletieme vianočku.
6
Preložíme ju na plech s papierom na pečenie. Celý plech zabalíme do igelitu a vianočku necháme finálne kysnúť cca 3 hodiny.
7
Potrieme agávovým sirupom, prípadne rastlinným mliekom, a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 ˚C na horný dolný ohrev cca 45 minút do zhnednutia.
8
Po upečení horúcu vianočku ešte raz potrieme agávovým sirupom alebo mliekom a necháme vychladnúť.
Tip: Ak nemáte kvások, môžete namiesto neho použiť 10 g sušeného droždia, ktoré zmiešate s múkou. Kysnutie cesta v tom prípade trvá asi 1,5 hodiny a vo forme ešte 30 minút.
Ak recept vyskúšaš, nezabudni sa so svojím dielom pochváliť aj v skupine či na instagrame, kde označíš náš profil a pridáš hashtag #fitshakerfamily.
Ako povzniesť túto dokonalú vianočku ešte o level vyššie? Natri ju Fitnutkou:
V kuchyni sa motám už odmalička. Mám množstvo záľub, ale varenie a hlavne pečenie patria medzi tie naj. Vyžívam sa v "stajlovaní" a fotení jedla. Proste mám stále potrebu umelecky sa prejaviť, tak sa to snažím skĺbiť. Rád píšem recepty a teším sa, keď sa ľuďom daria a chutia. Nie som prototypom vyslovene zdravého stravníka, ale veľmi mi záleží na tom, čo jem. Varím a pečiem hlavne rozmanito, čerstvo a chutne. Domáce jedlo je pre mňa základ. Nemusím moc reštaurácie, lebo si väčšinou poviem, že by som to uvaril lepšie. Milujem kváskovanie. Je to pre mňa taká malá forma relaxu. Človek sa pri ňom naučí hlavne trpezlivosti. No a samozrejme, nie je nad voňavý čerstvý kváskový chlieb. Verím, že budem prínosom a spestrením úžasnej Fitshaker komunity. Nájdeš ma aj na Facebooku ako Muž v zástere.