Poznáš karfiol Romanesco? Je to na prvý pohľad veľmi zaujímavá a krásna zelenina – niečo medzi klasickým karfiolom a brokolicou – a obsahuje veľké množstvo vitamínov.
Na rozdiel od toho klasického má jemnejšiu sladkastú chuť a je ľahšie stráviteľný.
Ako na to?
1
Karfiol v celosti varíme 10 minút v mierne osolenej vode a necháme ho vychladnúť.
2
Uvarený karfiol pokrájame na drobné kúsky, pridáme najemno nakrájanú cibuľku, postrúhaný cesnak, vyšľahané vajíčka, múku, vločky, syr, koreniny a soľ podľa chuti.
3
Zmes necháme pár minút odležať.
4
Tvarujeme placky, ktoré obalíme v strúhanke. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie, ktorý rovnomerne pokvapkáme olivovým olejom.
5
Placky pečieme vo vyhriatej rúre na 190 ˚C cca 10 minút, kým nezhnednú, potom ich prevrátime a pečieme ešte cca 10 minút do zhnednutia.
6
Medzitým si spravíme tzatziki. Uhorku aj so šupkou postrúhame na tenučké plátky a posolíme. Necháme asi 5 minút postáť.
7
Postrúhanú uhorku zabalíme do papierovej utierky a vytlačíme z nej vodu.
8
Uhorku zmiešame s jogurtom, postrúhaným cesnakom, kôprom, korením a podľa chuti dosolíme.
9
Upečené placky podávame s vychladeným tzatziki.
Výživové hodnoty na 1 porciu ((4 placky + tzatziky)):
428 kcal
1801 kJ
T:
17 g
B:
24 g
S:
44 g
V:
6 g
Dobrú chuť :-)!
Skvelé výživné recepty nielen na zdravé obedy či večere, ale aj iné príležitosti nájdeš v našich knihách:
V kuchyni sa motám už odmalička. Mám množstvo záľub, ale varenie a hlavne pečenie patria medzi tie naj. Vyžívam sa v "stajlovaní" a fotení jedla. Proste mám stále potrebu umelecky sa prejaviť, tak sa to snažím skĺbiť. Rád píšem recepty a teším sa, keď sa ľuďom daria a chutia. Nie som prototypom vyslovene zdravého stravníka, ale veľmi mi záleží na tom, čo jem. Varím a pečiem hlavne rozmanito, čerstvo a chutne. Domáce jedlo je pre mňa základ. Nemusím moc reštaurácie, lebo si väčšinou poviem, že by som to uvaril lepšie. Milujem kváskovanie. Je to pre mňa taká malá forma relaxu. Človek sa pri ňom naučí hlavne trpezlivosti. No a samozrejme, nie je nad voňavý čerstvý kváskový chlieb. Verím, že budem prínosom a spestrením úžasnej Fitshaker komunity. Nájdeš ma aj na Facebooku ako Muž v zástere.