Ponúkam ti ďalší tip, ako využiť sezónu cukety naplno. Ak nie si jej fanúšikom, nemusíš sa báť, cítiť ju tam rozhodne nebudeš. Rovnako ako banány alebo tekvica, aj cuketa je vynikajúca na pečenie, pretože dodáva pečivu potrebnú vlhkosť. Preto ak pridáš cuketu do koláča, môžeš si byť istá, že nebude suchý, naopak, bude nadýchaný a jemný. Mne a mojej rodine bábovka chutila až tak, že som musela robiť druhú, aby som ju mohla nafotiť.
Ako na to?
1
Rúru si predhrejeme na 175 ˚C. Formu na bábovku si vymastíme a vysypeme múkou.
2
Do veľkej misy pridáme vajíčka, cukor, olej, jogurt, vanilkový extrakt a miešame, kým nie je zmes hladká a hodvábna.
3
Pridáme múku, sódu bikarbónu, soľ a miešame, kým sa zmes nespojí. Cesto je v tejto fáze tuhšie, aby zvládlo vlhkosť z cukety.
4
Pridáme cuketu a miešame, kým sa nespojí. Je dôležité, aby ste cuketu pred pridaním vyžmýkali v papierových utierkach, inak by mohlo dôjsť k uvoľneniu príliš veľkého množstva vody. Pri pečení to môže spôsobiť, že cesto bude príliš vlhké.
5
Nakoniec pridáme čokoládu.
6
Polovicu cesta nalejeme do formy. Lyžicou potom do cesta pridáme džem, ktorý vidličkou jemne premiešame, aby sa dostalo hlbšie do cesta. Potom pridáme druhú časť cesta a pečieme 40-45 minút alebo kým nie je bábovka pekne hnedá a vnútro upečené.
Tip: Kto má rád extra čokoládovú bábovku, môže si ju pripraviť s pridaním kakaa. Robili sme aj túto verziu, bola vynikajúca. Džem a tmavá čokoláda, to je neodolateľná kombinácia.
Výživové hodnoty na 1 ks:
234 kcal
986 kJ
T:
11 g
B:
4 g
S:
27 g
V:
2 g
Nech ti chutí :-)!
Namiesto čokolády môžeš vyskúšať pridať do cesta Fitnutku, prípadne vynechaj aj jedno aj druhé z cesta a natri si bábovku touto lahodnou lieskovo-orieškovou nátierkou:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz