Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Farebná mrkvovo-tekvicová bábovka s jemnou tvarohovou plnkou

100 min
15 ks
tekvicová bábovka

Potrebujeme: 

  • Na bábovku:
  • 150 g ošúpanej mrkvy
  • 100 g ošúpanej hokkaido tekvice
  • 100 ml vody
  • 300 g polohrubej špaldovej múky
  • 150 g trstinového cukru
  • 1 prášok do pečiva bez fosfátov
  • 100 g masla (rozpusteného)
  • 200 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 100 g zmesi orechov a sušeného ovocia
  • kôra z jedného citróna (nastrúhaná)
  • olej na vymazanie formy
  • --
  • na tvarohovú plnku:
  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 3 lyžice trstinového cukru
tekvicová bábovka

S príchodom jesene sa príroda zahalí do krásnych farieb, a čo je lepší spôsob, ako si to pripomenúť, než upečením tejto farebnej mrkvovo-tekvicovej bábovky? Kombinácia sladkej mrkvy, tekvice a sviežeho tvarohu vytvára dokonalú harmóniu chutí v jemnom a nadýchanom koláči. Vďaka tekvici a mrkve získava bábovka nielen nádhernú farbu, ale aj dávku betakaroténu, ktorý je skvelý pre zdravie. Tento koláč je skvelou voľbou na jesenné popoludnie k šálke čaju alebo ako originálny dezert na víkendové stretnutie s rodinou.

Čas prípravy

  • 30 minútpríprava
  • 70 minútpečenie

Ako na to?

1

Príprava zeleninového základu: Do mixéra dáme ošúpanú mrkvu a tekvicu, pridáme vodu a mixujeme do hladka. Ak nemáte mixér, zeleninu môžete nastrúhať na jemnom strúhadle.

2

Príprava cesta: V miske zmiešame polohrubú špaldovú múku s trstinovým cukrom, citrónovou kôrou a práškom do pečiva. Pridáme mlieko, vajcia, rozpustené maslo a zmes orechov a sušeného ovocia. Všetko dobre premiešame, aby sa ingrediencie spojili.

3

Príprava tvarohovej plnky: V druhej miske zmiešame jemný tvaroh s vajcom a trstinovým cukrom, až kým nevznikne hladká plnka.

4

Plnenie formy: Formu na bábovku dôkladne vymastíme olejom a vysypeme múkou. Polovicu cesta rovnomerne nalejeme do formy. Lyžicou nanesieme tvarohovú plnku do stredu cesta po celom obvode formy. Potom nalejeme druhú polovicu cesta tak, aby zakrylo plnku.

5

Pečenie: Predhrejeme rúru na 180 °C a bábovku pečieme približne 70 minút. Po upečení necháme bábovku vychladnúť vo forme.

6

Servírovanie: Po vychladnutí opatrne vyklopíme bábovku z formy. Pred podávaním môžeme posypať trstinovým cukrom, škoricou alebo poliať sirupom podľa chuti.

EXTRA TIP: Bábovku si môžete posypať trstinovým cukrom, škoricou, alebo poliať obľúbeným sirupom. Ak máte radi jemnejšiu chuť, vyskúšajte ju podávať s jogurtom alebo kyslou smotanou.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

253 kcal

1062 kJ

T:

10 g

B:

8 g

S:

31 g

V:

3.5 g

bábovka

Prajeme sladkú a farebnú jeseň s týmto lahodným koláčikom!

K tejto mrkvovo-tekvicovej bábovke sa dokonale hodí aj šálka teplého čaju, ktorá krásne doplní jesennú atmosféru a spríjemní chvíľky pri stole. Na našom eshope Fitshaker nájdeš výber kvalitných čajov, ktoré podporia nielen tvoje zdravie, ale aj vyzdvihnú chuť tohto dezertu. Máš rád upokojujúce bylinné čaje? Pozri si našu ponuku a dopraj si príjemný čajový rituál s touto lahodnou bábovkou.

Pozývame ťa na šálku!

Klikni na banner nižšie a vyber si ten pravý čaj pre seba.

Fitshaker čaje
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.