Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Pečená tekvicová kaša s hubami, výborná aj pre vegánov

45 min
4 porcie
tekvicová kaša

Potrebujeme: 

  • Pečená tekvicová kaša
  • 1 väčšiu tekvicu (približne 1,5- až 2-kilovú)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ¼ lyžičky morskej/himalájskej soli
  • 2 šalotky nakrájané na kúsky
  • --
  • Chrumkavé huby
  • 250 g húb (šampiňónov, hlivy...)
  • 1 lyžicu čerstvých listov tymianu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • korenie a soľ podľa chuti
tekvicová kaša

Aj jednoduché bezmäsité jedlo môže byť veľká pochúťka. Perfektné jesenné jedlo alebo sviatočná príloha, ktorá poteší vegetariánov, vegánov aj všežravcov 😊. Chrumkavé huby restované s tymianom sa uhniezdia na krémovej tekvici naplnenej karamelizovanou šalotkou a olivovým olejom.

Ako na to?

1

Predhrejme si rúru na 220 ˚C. Plech vyložíme papierom na pečenie.

2

Očistíme a nakrájame tekvicu na mesiačiky. Poukladáme na plech a pokvapkáme olivovým olejom, aby sa obalili zo všetkých strán. Posypeme morskou soľou. Pečieme 35 – 45 minút, kým nezmäkne a nezačne hnednúť.

3

Na veľkej panvici zohrejeme 2 lyžice olivového oleja a na strednom ohni opečieme šalotky. Často miešame, kým šalotka nie je zlatistá a chrumkavá.

4

Len čo je šalotka hotová, odstránime z tepla. Preložíme do malej misy, olej necháme na panvici.

5

Keď je tekvica opečená, premiestime ju do misky, pridáme ¼ lyžičky morskej soli a lyžičku alebo dve šalotkového oleja. Kašu môžeme rozmixovať mixérom alebo rozdrviť vidličkou či drvičom, až kým nebude hladká. Primiešame väčšinu chrumkavej šalotky. Pridáme viac soli podľa chuti.

6

Umyjeme a vysušíme huby a nakrájame ich na tenké kúsky.

7

Pridáme ďalšiu lyžicu oleja na panvicu a listy tymianu. Zmeníme teplotu na strednú a asi minútu necháme olej zahriať. Potom pridáme huby a posypeme morskou soľou.

8

Necháme huby restovať, kým sa nezačnú meniť na zlatohnedé a trochu chrumkavé na okrajoch, občas premiešame, aby boli opečené z každej strany. Len čo sú obe strany jemné, šťavnaté a chrumkavo hnedé, odstránime ich z tepla.

9

Chrumkavé huby si naukladáme na tekvicovú kašu. Ozdobíme zvyšným tymianom.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

233 kcal

982 kJ

T:

6 g

B:

8 g

S:

36 g

V:

15 g

kaša

Dobrú chuť 😊.

Na Mikuláša budeme našich Premium členov obdarovávať novým e-book so 44 receptami nielen na Vianoce. Staň sa naším členom ešte dnes aj ty a tento darček pošleme aj tebe 😊.

darček pre teba
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.