Aj jednoduché bezmäsité jedlo môže byť veľká pochúťka. Perfektné jesenné jedlo alebo sviatočná príloha, ktorá poteší vegetariánov, vegánov aj všežravcov 😊. Chrumkavé huby restované s tymianom sa uhniezdia na krémovej tekvici naplnenej karamelizovanou šalotkou a olivovým olejom.
Ako na to?
1
Predhrejme si rúru na 220 ˚C. Plech vyložíme papierom na pečenie.
2
Očistíme a nakrájame tekvicu na mesiačiky. Poukladáme na plech a pokvapkáme olivovým olejom, aby sa obalili zo všetkých strán. Posypeme morskou soľou. Pečieme 35 – 45 minút, kým nezmäkne a nezačne hnednúť.
3
Na veľkej panvici zohrejeme 2 lyžice olivového oleja a na strednom ohni opečieme šalotky. Často miešame, kým šalotka nie je zlatistá a chrumkavá.
4
Len čo je šalotka hotová, odstránime z tepla. Preložíme do malej misy, olej necháme na panvici.
5
Keď je tekvica opečená, premiestime ju do misky, pridáme ¼ lyžičky morskej soli a lyžičku alebo dve šalotkového oleja. Kašu môžeme rozmixovať mixérom alebo rozdrviť vidličkou či drvičom, až kým nebude hladká. Primiešame väčšinu chrumkavej šalotky. Pridáme viac soli podľa chuti.
6
Umyjeme a vysušíme huby a nakrájame ich na tenké kúsky.
7
Pridáme ďalšiu lyžicu oleja na panvicu a listy tymianu. Zmeníme teplotu na strednú a asi minútu necháme olej zahriať. Potom pridáme huby a posypeme morskou soľou.
8
Necháme huby restovať, kým sa nezačnú meniť na zlatohnedé a trochu chrumkavé na okrajoch, občas premiešame, aby boli opečené z každej strany. Len čo sú obe strany jemné, šťavnaté a chrumkavo hnedé, odstránime ich z tepla.
9
Chrumkavé huby si naukladáme na tekvicovú kašu. Ozdobíme zvyšným tymianom.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
233 kcal
982 kJ
T:
6 g
B:
8 g
S:
36 g
V:
15 g
Dobrú chuť 😊.
Na Mikuláša budeme našich Premium členov obdarovávať novým e-book so 44 receptami nielen na Vianoce. Staň sa naším členom ešte dnes aj ty a tento darček pošleme aj tebe 😊.
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz