Určite poznáš slivkové guľky. Tie klasické, zo zemiakového cesta, robili najlepšie naše staré mamy. Ja som skúsila alternatívu s cuketou. Obe suroviny sú v tomto období bežne dostupné. Vyskúšaj a neoľutuješ! Dopraj si ich však skôr v čase obeda pre ich vyššiu kalorickú hodnotu.
Ako na to?
1
Cuketu ošúpeme, nastrúhame na jemno a posolíme. Necháme, aby pustila šťavu a potom ju rukami dobre vyžmýkame.
2
Do misky vysypeme múku, pridáme vajce, zmäknuté maslo, vyžmýkanú cuketu a vypracujeme cesto, ktoré necháme 10 minút odstáť.
3
Zatiaľ slivky zbavíme kôstok a rozdelíme na polovicu.
4
Z cesta vyvaľkáme valec, ktorý nakrájame na 16 približne rovnakých kusov. Každý kúsok prstami roztlačíme, do stredu vložíme polovicu slivky a obalíme ju tak, aby vznikla guľka.
5
Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Keď voda zovrie, vložíme do nej guľky a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Občas ich premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca.
6
Odložené slivky nakrájame na menšie kúsky, dáme na panvicu a posypeme cukrom. Miešame, kým cukor neskaramelizuje. Nakoniec pridáme lyžicu masla a premiešame.
7
Mak zmiešame s cukrom. Na tanier položíme guľky, posypeme makom a prelejeme karamelizovanými slivkami.
Výživové hodnoty na 1 porciu (4 ks guliek):
577 kcal
2425 kJ
T:
17 g
B:
15 g
S:
95 g
V:
17 g
Sladký deň 😊!
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.