Nevieme ako ty, ale ja mám na jeseni spomedzi ostatných vecí, konzumáciu tekvice hokkaido hádam najradšej. Rada s ňou vymýšľam nové recepty. Nedávno mi napadlo použiť ju ráno pri príprave raňajok do omelety. Recept však poslúži aj ako večera. Pochutí si na nej celá rodina, nakoľko je recept vhodný už pre deti od 1 roka. :-)
Doba prípravy: 30-40 minút
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 1 ks menšej hokkaido tekvice
- 4 lyžice olivového oleja
- 8 vajíčok
- 20 g parmezánu
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 1 stredne veľkú jarnú cibuľku
- biely jogurt a jarnú cibuľku na ozdobenie
Ako budeme postupovať?
1. Tekvicu ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na 8 rovnako veľkých mesiačikov.
2. Mesiačiky následne nakrájame na tenučké plátky.
3. Do hlbšej panvice dáme olivový olej a pridáme nakrájanú tekvicu.
4. Veľmi dôležitým krokom je tekvicu opekať a dusiť, pokiaľ nebude úplne mäkká.
5. Pokiaľ sa tekvica dusí, rozbijeme vajíčka do misky, kde ich spolu s nastrúhaným parmezánom, soľou a korením poriadne premiešame.
6. K mäkkej tekvici pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a smažíme ich spolu asi 2 minútky.
7. Prilejeme vajíčka a pečieme bez miešania na strednej teplote 10 minút. Omeleta musí mať pevné okraje, ak ju chceme prevrátiť na druhú stranu. Dôležité je panvicu prikryť pokrievkou. Potom omeletu obrátime. Môžeme si pomôcť tanierom, na ktorý ju preklopíme a potom následne zošuchneme naspäť na panvicu.
8. Pečieme ďalších 10 minút z druhej strany.
9. Omeletu podávame s lyžicou bieleho jogurtu (najlepšie gréckeho) a posypanú jarnou cibuľkou.
Recepty od autorky Niky nájdeš aj v našej najnovšej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 3. Môžeš si pripraviť recepty na raňajky (aj s vajíčkami), ale aj mäsové, rybacie, vegetariánske jedlá či zdravé sladkosti a rôzne snacky či pokrmy na špeciálne príležitosti:
Využi sezónu tekvice a priprav si aj:
Hokkaido marmeládu - napríklad ako nátierku na raňajky, či dip k syrom pre pohostenie
Zapečená hokkaido tekvica so pšenom a kyslou kapustou
Chrumkavé krekry z hokkaido tekvice
Tekvicové kari so špampiňónmi a špenátom - skvelá omáčka k cestovinám
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!