Zapečená tekvica hokkaido so pšenom a kvasenou zeleninou

Tento recept je inšpirovaný článkom o stravovaní podľa 5 elementov, ktorý bol prednedávnom zverejnený. Ak chceš vyskúšať niečo nové, čisté, chutné a zdravé vyskúšaj recept, ktorý je srdcovou záležitosťou vyznávačky tohto životného štýlu. Kyslá kapusta je najlepšou voľbou až do jari, dokáže významne posilniť obranyschopnosť organizmu počas chladných dní. Obsahuje vitamín C (2-násobne viac ako citrón), E, vitamíny zo skupiny B, horčík, železo, flór a draslík. Ide o najlepšie prírodné probiotikum vôbec. Hokkaido svojimi vlastnosťami tiež nezaostáva. Upravuje tráviaci systém, urýchľuje hojenie rán a je nizkokalorická. Úžasné kombo kyslá kapusta a tekvica hokkaido naštartujú okrem imunity a trávenia aj spaľovanie tukov :)

Čo budeme potrebovať na cca 6 porcií?

  • 1 kg očistenej tekvice hokkaido
  • 150 g pšena v suchom stave (500 g uvareného)
  • 200 g kyslej kapusty alebo pickles
  • 3 veľké cibule (najlepšie červené)
  • 100 ml bio olivového oleja (môžeš nahradiť iným kvalitným olejom, prípadne 1 lyžicou masti alebo ghee masla)
  • himalájsku/morskú soľ podľa chuti
  • čierne korenie a mletú rascu podľa chuti
  • 200 g nastrúhaného syra- parmezánu, ovčieho alebo kozieho (pokiaľ syry neješ, môžeš vynechať)
  • hrsť vlašských orechov (príp. iných)

Ako budeme postupovať?

1. Tekvicu hokkaido nakrájame na malé kúsky a s troškou vody ju necháme podusiť domäkka. Treba ju sledovať, aby neprihorela.

2. Zatiaľ si uvaríme pšeno. Prepláchneme ho vriacou vodou a až potom uvaríme (na 1 diel pšena 2 diely vody). Varíme cca 15 min. + necháme ešte chvíľku dôjsť zakryté.

3. Na oleji (masti alebo ghee masle) orestujeme cibuľu nakrájanú na mesiačiky.

4. Keď máme pripravené tieto ingrediencie (pšeno, cibuľu, tekvicu), premiešame ich, pridáme kyslú kapustu a polovicu z pripraveného nastrúhaného syra.

5. Tekvicu roztlačíme na hustú masu. Ochutnáme a pridáme soľ a korenie, ak je to potrebné.

6. Zapekaciu misu si vymastíme olivovým olejom a masu do nej vložíme. Vrch posypeme zvyškom syra a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi pol hodinu. 5 minút pred dopečením posypeme orechmi a ešte chvíľku grilujeme.

7. Jedlo môžeme servírovať posypané žeruchou, poľníčkom, či petržlenovou vňaťkou.

TIP 1: Kyslú kapustu je možné nahradiť aj inou kvasenou zeleninou. Mne osobne však najviac chutí tekvica práve s kyslou kapustou.

TIP 2: Tento recept si môžeš pripraviť aj v rôznych obmenách. Napr. pridaním iných korenín (rasca, čierne korenie) alebo obmenou syra (ovčí syr, parmezán alebo údené tofu). Odporúčam však recept na prvýkrát vyskúšať v pôvodnej verzii, aby si skutočne vychutnala dokonalú, novú chuť.

Zapecená tekvica hokkaido so psenom a kvasenou zeleninou

Zapecena tekvica hokkaido so psenom a kvasenou zeleninou

Zapecena tekvica hokkaido so psenom a kvasenou kapustou

Zapecena tekvica hokkaido so psenom a kvasenou kapustou

Zapecena tekvica hokkaido so psenom a kvasenou zeleninou

Zapecená tekvica hokkaido so psenom a kvasenou kapustou

Zapecená tekvica hokkaido so psenom a kvasenou kapustou

Prajem ti príjemné pečenie a dobrú chuť! :-)

 

 

Ďalšie recepty, kde môžeš použiť tekvicu:

Fantastická jesenná hokkaido polievka s kokosovým mliekom a chilli hotová za 10 minút!

Ochutnaj výborné zeleninové rizoto s tekvicou a hubami

Chrumkavé zdravé hranolky z tekvice a zeleru

 

 

Lucia Švaral

Spoluzakladateľka, inštruktorka a redaktorka vo Fitshaker
Som inštruktorkou rôznych skupinových cvičení, trénerkou a výživovou poradkyňou. Rada trávim hodiny nielen v telocvični, ale aj na čerstvom vzduchu a v kuchyni. Prostredníctvom mojich článkov by som ťa chcela "chytiť za ruku" a ukázať ti zdravšiu a lepšiu cestičku, po ktorej môžeš ísť. Budeš sa na nej cítiť fantasticky. Sľubujem :-).
Lucia Švaral

Článok bol pridaný dňa 06/02/2017 a zaradený do kategórie: PotréningovéRecepty   |   Autor: Lucia Švaral

Komentáre