Lístkové cesto je jedným z najpopulárnejších typov cesta a hlavným dôvodom bude určite jeho univerzálnosť.
Z lístkového cesta upečieme počas chvíľky a bez zašpinenia kuchyne sladké dezerty, slané pochúťky, ale aj hlavné jedlá či efektné raňajky.
Zrolované cesto v policiach supermarketov pozná istotne každá z nás, málokto však už vie, že toto kupované cesto má od toho pravého – francúzskeho – dosť ďaleko. Čo sa nachádza v kupovanom lístkovom ceste a prečo stojí za to urobiť si domáce podľa originálnej receptúry, na to sa spolu pozrieme dnes!
Pâte feuilletée
Tento záhadný názov, ktorý v preklade poznáme ako lístkové cesto, má za sebou bohatú históriu. V podobe, ako ho poznáme, vzniklo už v roku 1645, ako to pri skvelých vynálezoch býva – úplne omylom.
Cukrár Claudius Gelée sa snažil pre svojho chorého otca upiecť chlieb, ale k obyčajnému cestu z múky a vody pridal aj maslo.
Z jemného a chrumkavého výsledku bol prekvapený nielen Claudius, ale aj jeho učitelia, a tak keď sa neskôr odsťahoval do Paríža a potom do Florencie, nikoho asi neprekvapí, že z lístkového cesta sa stal hit. Vo francúzskom cukrárstve sa používa najmä do croissantov, ale aj do krémového zákuska známeho ako mille-feuille. Preklad lístkové cesto vyplýva zo spôsobu prípravy – prekladania cesta alebo, ak chceš, listovania.
Domáce vs. kupované
Ako sme si už povedali, lístkové cesto obsahuje iba múku, maslo a vodu. Aj napriek tomu je však jeho príprava prácnejšia, a preto väčšina z nás (aspoň doteraz) siahala skôr po tom kupovanom, hotovom ceste.
Všimla si si však niekedy, čo sa v ňom nachádza? Zatiaľ čo domáce lístkové cesto obsahuje iba múku, vodu a maslo, v rolke z obchodu nájdeš okrem múky a vody aj palmový alebo iný rastlinný tuk, regulátor kyslosti alebo etylalkohol.
Napočudovanie sa v ňom žiadne maslo ani nenachádza. Samozrejme, že každá žena sem-tam potrebuje upiecť niečo rýchlo a bez starostí, preto nikomu používanie kupovaného lístkového cesta nezazlievame. Ak však máš čas a chceš si dopriať kvalitný domáci dezert, skús si pripraviť lístkové cesto doma. Okrem dobrého pocitu z upečeného dezertu budeš hlavne vedieť, čo ješ!
V prospech kupovaného cesta hrá fakt, že keďže neobsahuje maslo, má menej kalórií ako to domáce.
To platí aj pri kupovanom lístkovom ceste, ktoré síce má menej kalórií, ale vysoký obsah palmového tuku, ktorý je pre naše telo jedným z najmenej vhodných olejov. Palmový tuk obsahuje vysoký podiel – 50 –85 % – nasýtených mastných kyselín, ktorých príjem je rizikovým faktorom nielen obezity, ale aj kardiovaskulárnych ochorení.
Ak ťa zaujíma, ktoré tuky sú najvhodnejšie a ktoré by sme, naopak, mali využívať čo najmenej, prehľad nájdeš v našom článku o tukoch a olejoch 👇.
Recept na domáce lístkové cesto
Potrebujeme:
- 250 g hladkej múky
- 225 g studeného masla
- 150 ml studenej vody
Ako na to?
1
Múku vymiesime spolu so studenou vodou ručne, ideálne v mixéri alebo procesore. Uložíme do vzduchotesnej misy alebo zabalíme do fólie a necháme v chlade odpočívať približne pol hodinky.
2
Maslo položíme medzi dva listy papiera na pečenie a pomocou valčeka vyvaľkáme obdĺžnik – maslovú „placku“ s rozmermi cca A5.
3
Vychladené cesto vyvaľkáme na formát A4, prípadne o pár cm dlhšie. Do stredu položíme vychladnutý plát masla a prekryjeme ho hornou aj dolnou časťou cesta, aby to celé vyzeralo ako obálka. Takto poskladané cesto zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
4
Keď cesto vyberieme, opäť ho rozvaľkáme na dĺžku a poskladáme na tri časti. Opäť dáme zachladiť a vaľkanie a skladanie opakujeme aspoň 4-krát, ideálne však 6- až 8-krát.
5
Pred použitím necháme cesto (po poslednom skladaní) aspoň hodinu v chladničke, najlepšie však cez noc. Ďalší postup a pečenie volíme podľa konkrétneho receptu.
Tip: Skladanie podľa opisu môže byť pre začiatočníkov ťažšie, skús si teda na internete vyhľadať videá, ako skladať lístkové cesto alebo „puff pastry“. Dnes už takýchto foto- alebo videonávodov existuje veľa.
Výbornou voľbou na dochutenie tvojich sladkých maškŕt môže byť aj naša Fitnutka. Nájdeš ju našom e-shope kde si vieš vybrať z troch nadupaných príchutí.
Ľudské telo ma vždy fascinovalo čo bol aj jeden z dôvodov, pre ktorý som sa rozhodla stať sa lekárkou. Páči sa mi, ako sa dá prostredníctvom “ľudskej reči" vysvetliť, čo sa v našom organizme deje a dať tak možnosť všetkým, ktorí sa zaujímajú porozumieť nášmu fungovaniu. Na blogu Fitshaker sa vám tak snažím priblížiť témy týkajúce sa ženského zdravia, výživy a fungovania nášho tela, podložené štúdiami a faktami. Ak vás zaujíma konkrétna téma, budeme radi ak sa nám ozvete do redakcie.