V Európe, ako aj všade inde na svete, rastie počet ľudí s nadváhou alebo obezitou. Nie sú to pekné štatistiky a dobré informácie. V Európe sa počet dospelých s nadváhou odhaduje na 53 % populácie. Sú to obyvatelia s BMI 25 a vyšším.
Nie je ničím prekvapivým, že ľudia s nadváhou alebo obezitou sa pokúšajú niečo so svojím telom urobiť a schudnúť. Viac ako 75 % obéznych ľudí sa pokúša schudnúť. Väčšina z nich formou obmedzenia kalorického príjmu.
Domnievam sa, že presne na ľudí, ktorí sa pokúšajú schudnúť alebo nikdy nepribrať a žiť zdravšie, je cielená reklama na obaloch potravín. Priznajme si, kto z nás pravidelne lúska etikety potravín pri rýchlom nákupe po práci, rozmýšľajúc, či stihne vyzdvihnúť deti zo škôlky včas?
Aj marketingové označenia podliehajú normám
Označenia produktov vychádzajú z európskych smerníc a sú doplnené našimi lokálnymi nariadeniami. Takýto právny rámec má každá členská krajina Európskej únie. Väčšina označení, ktoré v článku spomenieme, vychádza z európskej legislatívy.
Keďže sa etikety obsahujúce zloženie a energetickú tabuľku na balených výrobkoch nachádzajú vzadu, na prednej, a teda viditeľnej časti obalu sa umiestňujú rôzne reklamné nápisy hýriace farbami.
Tie nás majú presvedčiť o tom, že výrobok je zdravý alebo prospešný pre naše zdravie a potreby. Už aj samotná farba obalu v nás môže vzbudiť isté pocity a očakávania. Napríklad zelený obal. Čo v nás vyvolá? Že je potravina prírodnejšia? Alebo šetrnejšia k životnému prostrediu?
1.) Nízkokalorický a nízkoenergetický
Nízkoenergetický je označenie potraviny, ktorá má nízku energetickú hodnotu. To podľa normy znamená, že výrobok neobsahuje viac ako 40 kcal na 100 g pri tuhých potravinách alebo viac ako 20 kcal na 100 ml pri tekutých potravinách.
Ak je tvrdenie uvedené pri stolových sladidlách, uplatňuje sa hranica 4 kcal na porciu zodpovedajúcu 1 čajovej lyžičke cukru.
Označenie nízkokalorický som v európskej legislatíve nenašiel zakotvené, preto považujem jeho použitie za vágne. Pri nízkokalorických produktoch odporúčam dávať si pozor na reálne zloženie. Vieme, že cukor má nižšiu kalorickú hustotu ako tuk, takže vo výrobku môže prísť k náhrade tuku za cukor. Pojem možno nájsť napríklad na odtučnených jogurtoch.
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča za deň neprijať viac 5 až 10 % kalorického príjmu vo forme cukru, teda pri príjme 2 000 kcal za deň prijať nie viac ako 100 až 200 kcal energie vo forme cukru, čo je 25 až 50 gramov.
2.) Bez cukru
Označenie sa môže používať len vtedy, ak potravina neobsahuje viac ako 0,5 g cukru na 100 g alebo 100 ml. Rovnako to platí aj pre všetky označenia, ktoré majú pre spotrebiteľa rovnaký význam ako cukor. Takéto potraviny skutočne neobsahujú cukor. Môžu namiesto neho obsahovať umelé sladidlá.
Umelé sladidlá sú látky, ktoré navodzujú sladkú chuť, no nemajú žiadne alebo skoro žiadne kalórie. Z kalorického hľadiska je to lepšia alternatíva cukru.
Sladidlá, ktoré sa u nás používajú, sú schválené a bezpečné alebo bezpečné v určitom množstve, ako napríklad aspartam. Na prekročenie množstva všeobecne považovaného za bezpečné si musíme dávať pozor sami.
Nadmerný príjem umelých sladidiel môže u niektorých citlivých ľudí vyvolať hnačku, bolesti hlavy alebo tráviace ťažkosti.
3.) S vysokým obsahom bielkovín
Toto tvrdenie a každé tvrdenie, ktoré môže mať rovnaký význam, sa môže uvádzať len vtedy, ak aspoň 20 % energetickej hodnoty potraviny poskytujú bielkoviny.
Štandardne sa môžeme s takýmto označením stretnúť pri mliečnych výrobkoch, smoothie, pudingoch alebo proteínových tyčinkách. Zväčša sa na zvýšenie obsahu bielkovín používajú mliečne bielkoviny, je vhodné pozrieť si zloženie, najmä pre alergikov.
4.) Nízkotučný
Tvrdenie, že je produkt nízkotučný, v tomto znení legislatíva nepozná. Legislatíva hovorí o potravinách s nízkym obsahom tuku, no patria sem všetky označenia, ktoré majú rovnaký význam.
Patria sem potraviny, ktoré nepresiahnu hranicu 3 gramov tuku na 100 gramov alebo 1,8 gramu na 100 ml. Pre mlieko platí hranica 1,5 gramu tuku na 100 ml, čiže polotučné mlieko.
Jeden gram tuku má 9 kcal energie, jeden gram cukru alebo akéhokoľvek sacharidu má 4 kcal energie.
Pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, môžu byť takéto potraviny dobrým spôsobom na udržanie si svojho kalorického príjmu na uzde.
Nízkotučné mlieko s obsahom tuku len 0,5 % má na 100 ml 38 kcal, plnotučné s obsahom tuku 3,5 % až 64 kcal. Podobne by nám to vyšlo pri nízkotučných syroch, tvarohoch a podobne.
Nízkotučné potraviny mliečneho pôvodu, napríklad nízkotučné syry, dokážu zasýtiť, doplniť potrebné bielkoviny a stále udržať nízky kalorický príjem. Takýto prístup k stavbe jedálnička vie byť vhodný aj pre ľudí, ktorí športujú a bielkoviny potrebujú v dostatočnom množstve. Ak si na obed dáš tučnú rybu a držíš si kalórie na uzde, nízkotučný grécky jogurt na olovrant a nízkotučný syr na večeru doplnia bielkoviny a nepridajú kalórie z tuku.
5.) Light
Pojem Light alebo aj so zníženým obsahom akejkoľvek zložky znamená, že tovar má aspoň o 30 % menej obsahu danej zložky, ako majú podobné výrobky.
Nevzťahuje sa na mikroživiny, ako vitamíny a minerály a soľ, ak nie je špecificky uvedené. Pojem sa často uvádza pri sladených nápojoch, džúsoch, džemoch v spojení s obsahom cukru.
Napríklad v prípade džemov je bežný obsah cukru 52 až 55 gramov na 100 gramov. Tie so zníženým obsahom cukru majú obsah cukru na úrovni 37 až 38 gramov na 100 gramov.
6.) Bez GMO
Ľudstvo od nepamäti prispôsobovalo prostredie a organizmy okolo seba tak, ako mu to najviac vyhovovalo. Preto sme vyberali, šľachtili, selektívne rozmnožovali a pestovali len tie rastliny, ktoré sa nám hodili.
Geneticky modifikovaný organizmus, v skratke GMO, je taký, ktorý vznikol pomocou genetického inžinierstva. Označenie bez GMO značí, že tovar takto modifikovaný organizmus neobsahuje.
7.) Tradičný a poctivý
Pojmy ako tradičný alebo poctivý nemajú oporu v legislatíve. Navyše sa ukazuje, že tieto označenia zvyšujú záujem kupujúcich.
Rovnako pojem „ako od babičky“ je pre legislatívu neznámy, a teda je vymyslený marketérmi.
Zhrnutie
V článku sme spomenuli niekoľko bežných označení produktov. Mnohé z nich sú upravené legislatívou. Marketing produktov je však prispôsobený našim očakávaniam a rýchlej dobe, keď kupujeme aj na základe emócií, ktoré máme pri pohľade na tvar, farbu a prvý nápis na obale výrobku.
Preto je dôležité kupovať známe produkty, ktorých zloženie už poznáme, alebo si zloženie a energetickú tabuľku vždy pozrieť. Najmä pri produktoch, ktoré sa nám snažia navodiť dojem, že sú také, ako si ich pamätáme z detstva. A ideálne kupovať prevažne výrobky, ktoré obal ani nepotrebujú.
Vianoce sa blížia a ty premýšľaš čím môžeš obdarovať svojich blízkych? U nás v e-shope si jednoznačne vyberieš svoj fit vianočný darček, či už pre niekoho z rodiny alebo aj pre seba 😉.
Zdroje:
EIT Food. (2021). Do food labels promote healthy eating in Europe? Dostupné na internete: https://www.eitfood.eu/blog/do-food-labels-promote-healthy-eating-in-europe
European survey finds over three-quarters of adults with obesity have attempted to lose weight in the past year, but most have been unsuccessful. (2022). Dostupné na internete: The European Association for the Study of Obesity: https://easo.org/european-survey-finds-over-three-quarters-of-adults-with-obesity-have-attempted-to-lose-weight-in-the-past-year-but-most-have-been-unsuccessful/
Freedman, D. H. (2013). The Truth about Genetically Modified Food. Dostupné na internete: Scientific American: https://www.scientificamerican.com/article/the-truth-about-genetically-modified-food/
Lukáš Roubík a kolektív. (2018). Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport.
Lustig, R. H. (2015). Cukor - náš zabijak. Brno: CPress.
Overweight and obesity - BMI statistics. (2019). Dostupné na internete: Eurostat Statistics Explained: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Overweight_and_obesity_-_BMI_statistics
Science and History of GMOs and Other Food Modification Processes. (2023). Dostupné na internete: U.S. Food 7 Drug Administration: https://www.fda.gov/food/agricultural-biotechnology/science-and-history-gmos-and-other-food-modification-processes
Úradný vestník Európskej únie. (30. 12 2006). Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 1924/2006. Dostupné na internete: Úradný vestník Európskej únie: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:32006R1924&from=GA
WHO calls on countries to reduce sugars intake among adults and children. (2015). Dostupné na internete: World Health Organization: https://www.who.int/news/item/04-03-2015-who-calls-on-countries-to-reduce-sugars-intake-among-adults-and-children
Moje dlhodobé zdravotné problémy ma priviedli k zvýšenej starostlivosti o svoje zdravie. Cvičeniu sa pravidelne venujem už od strednej školy a pohltilo ma natoľko, že som sa stal certifikovaným fitness trénerom a výživovým poradcom. Vedomosti si však ďalej rozširujem prostredníctvom kurzov či čítaním odbornej literatúry. V roku 2019 sme s manželkou založili projekt www.zdravievosvojichrukach.com, ktorý má za cieľ vzdelávať ľudí v rôznych témach a oblastiach zdravia, či už fyzickom, emocionálnom, alebo mentálnom. Témy, ktorým sa venujem, sú práve dlhodobo udržateľný životný štýl, vyvážená strava a pohyb. Môj pohľad sa vo veľkej miere opiera o štúdie a vedecké poznatky. Aktuálne ponúkam niekoľko možností edukácie, a to cez workshopy, online programy, blogy a individuálne konzultácie.