Poznáš kombuchu?
Ja som ju objavila len pred pár rokmi úplnou náhodou pri pravidelnej návšteve obchodu so zdravou výživou. Po prečítaní základných informácií som sa rozhodla tento tajomný nápoj vyskúšať. A som mu verná doteraz!
Je to fermentovaný mierne šumivý nápoj, vyrábaný prevažne zo zeleného a z čierneho čaju s množstvom zdraviu prospešných vlastností pre naše telo. A práve o tomto elixíre si prezradíme v nasledujúcich riadkoch trochu viac.
O aký nápoj ide a odkiaľ pochádza?
Kombucha nie je žiadnym aktuálnym trendom vo svete nápojov. Existuje dlhšie ako väčšina nápojov, ktoré v súčasnosti poznáme. Je to fermentovaný mierne šumivý nápoj, ktorý vzniká procesom fermentácie cukru, kombuchovej kultúry a čaju – zvyčajne zeleného alebo čierneho.
Tak ako sa nedajú presne určiť história a pôvod čaju, nevieme určiť ani presnú históriu a pôvod tohto nápoja. Existuje však zopár teórií.
Jedna z nich sa datuje do roku 221 p. n. l. do Číny, keď cisár Čchin Š’-chuang-ti hľadal kľúč k večnej nesmrteľnosti. A objavil „hubový čaj“, dnešnú kombuchu.
Ďalšia hovorí, že prvá kombucha sa zrodila úplnou náhodou v šálke sladkého čaju, ktorý zostal na parapete okna.
Najpravdepodobnejšie však je, že kombucha pochádza z Číny alebo Japonska.
Jej benefity pre naše zdravie
Zelený čaj je jedným z najzdravších nápojov na svete. Obsahuje mnoho bioaktívnych zlúčenín, ako sú napríklad polyfenoly, ktoré v tele fungujú ako silné antioxidanty, pôsobia protizápalovo a pozitívne ovplyvňujú životnosť buniek.
Pravidelné dávky fermentovaných potravín posilňujú imunitný systém. Probiotiká, ako všetci už vieme, dodávajú črevu zdravé baktérie. Tieto baktérie môžu zlepšiť mnohé aspekty zdravia vrátane zlepšenia trávenia, posilnenia imunitného systému, zníženia zápalov a rôznych infekcií a dokonca aj naštartovania chudnutia či zvýšenia celkovej energie.
Rovnako ako polyfenoly v čaji, aj kyselina octová, ktorá vzniká pri procese fermentácie, môže „zabíjať“ mnoho potenciálne škodlivých mikroorganizmov.
Kombucha, zázračný nápoj s množstvom benefitov pre naše zdravie:
- je zdrojom prospešných probiotík,
- detoxikuje organizmus,
- obsahuje antioxidanty,
- má silné antibakteriálne a protizápalové vlastnosti,
- podporuje imunitný systém,
- zlepšuje tráviaci systém,
- zvyšuje životnú energiu,
- zlepšuje celkové metabolické zdravie.
Ako sme už uviedli, pri procese fermentácie nápoja je potrebný cukor. Pri nákupe je dôležité sledovať zloženie a vyhýbať sa presladeným verziám. Tie môžu obsahovať nadmerné množstvá pridaného cukru. Primerané množstvo cukru na 100 ml nápoja je cca 3-4 gramy.
Tip od Fitshakera: Internetový e-shop Bonumos prináša na trh zaujímavú novinku vo forme fermentovaného mikrodrinku Cidrani Kombucha v rôznych príchutiach. Ide o inovatívnu verziu známej kombuchy. Tento nápoj má čisté zloženie, je nutrične bohatý, plný živín a vitamínov.
O malú chvíľu štartujeme NOVOROČNÚ VÝZVU 🤩!
Čaká na teba nielen nádielka nových tréningov, ale aj motivačné a stravovacie rozhovory s odborníkmi. Táto výzva ťa naozaj od začiatku roka poriadne nakopne a rozpumpuje tvoju energiu. Nezabudni, začíname už 8. januára.
Som nadšencom zdravého životného štýlu a rada hľadám nové inšpirácie a teórie z tejto oblasti, ktoré hneď skúšam aplikovať v "praxi" - v kuchyni, cvičení, nákupoch... Najlepšie sa cítim v prírode (prechádzky so psom, behanie, bicyklovanie), kde sa vždy nadopujem pozitívnou energiou.