Cuketové špagety s mletým hovädzím mäsom: tip na zdravý obed plný bielkovín

Boli časy, keď mi cuketa až tak nechutila. Dnes ju milujem a robím z nej rôzne varianty jedál. Najnovšie sa mi dostal do rúk struhák na zeleninu, takzvaný špiralizér. Hneď som vyskúšala cuketové špagety. Keďže sa klasickým špagetám z bielej múky snažím vyhýbať, tieto mi ich úplne nahradili. Keď používam v recepte mäso, vždy dbám na jeho kvalitu. Mám rada domáce zdroje v bio kvalite, ktoré viem naozaj vypátrať. Určite nájdeš vo svojom okolí malých farmárov, alebo obchod, v ktorom si naozaj dokážeš kúpiť slovenskú kvalitu. Do takých potravín sa naozaj oplatí investovať. Odporúčam ti to aj v tomto recepte.

Doba prípravy: 35 minút

Čo budeme potrebovať na 3 porcie?

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 500 g kvalitného mletého hovädzieho mäsa (môže byť aj kuracie mäso)
  • 300 ml vody
  • 2 stredne veľké cukety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice ajvaru*
  • 1 lyžicu bio kečupu
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 čili papričku (nemusí byť)

* nahradiť môžeme udusenými a rozmixovanými paradajkami s paprikou a čili

Ako budeme postupovať?

1. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme najemno nakrájanú cibuľu.

2. Keď je cibuľa orestovaná, pridáme mleté mäso, podlejeme vodou a dusíme cca 25 minút.

3. Kým sa mäso dusí, urobíme cuketové špagety na špiralizéri a zatiaľ necháme v miske.

4. Keď je mäso udusené, pridáme pretlačený cesnak, ajvar a kečup.

5. Ešte chvíľu necháme prejsť varom a odstavíme zo zdroja tepla a dochutíme soľou, čiernym korením a čili papričkou.

6. Do takto pripraveného mäsa primiešame cuketové špagety a môžeme podávať.

 

Tip: V prípade, že použijeme kuracie mäso, skráti sa čas prípravy.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1638 kJ

390 kcal

21 g 11 g 36 g 2 g

cuketové špagety

 

hovädzie mäso s cuketou

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Viac skvelých receptov či už s mäsom alebo aj bez mäsa, ktoré si môžeš dopriať napríklad na obed, nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 3:

recepty sk

 

Pochutiť si môžeš aj na týchto receptov s mäsom:

Mleté hovädzie mäso v paradajkovej omáčke s hrachovými plackami

Teľacie mäso na omáčke zo smotany a bieleho vína s cviklou

Mäsové guľky z mletého teľacieho mäsa podávané napr. s bielou špargľou

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 07/08/2019 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéJedlá z mäsaPotréningovéRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre