Hrachové placky ako famózna príloha k mäsu v omáčke: zdravý obed aj pre deti od 1,5 roka

Už ma omrzeli klasické prílohy. Ryžu a zemiaky mám vyskúšané na milión spôsobov. Doma sme veľkí milovníci hrášku, preto som sa rozhodla vyrobiť hrachové placky. K tomu som zvolila  neuveriteľne chutnú paradajkovú omáčku s mletým mäsom ala „boloňská“. Poď aj ty vyskúšať tento skvelý recept. ;-)

Doba prípravy: 1,5 hodiny

Čo budeme potrebovať na cca 5 porcií?

Na omáčku:

  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 malú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g kvalitného mletého hovädzieho mäsa
  • 2 plechovky krájaných paradajok (bez pridaného cukru a soli) – cca 800 g
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 1 lyžičku trstinového cukru

Na placky:

  • 250 g hrášku (môže byť aj mrazený)
  • 1 malú cuketu
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 1 vajíčko
  • 3 lyžice pohánkovej múky
  • 125 ml smotany na varenie
  • kokosový olej na opekanie

Ako budeme postupovať?

1. Najprv pripravíme mäso. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme mäso a opekáme ho do zhednutia.

2. K mäsu prilejeme paradajky a poriadne premiešame.

3. Omáčku za občasného miešania varíme cca 40 min. Mala by byť poriadne hustá. Na záver omáčku dochutíme soľou, korením a trochou cukru.

4. Medzitým pripravíme placky. Hrášok uvaríme do mäkka a necháme vychladnúť.

5. Umytú cuketu nastrúhame na strúhadle, pridáme soľ, korenie podľa chuti a premiešame.

6. K cukete pridáme vajíčko a hrášok.

7. Všetko spolu vymixujeme ponorným mixérom dohladka a potom už len vareškou zamiešame k cestu múku a smotanu.

8. Ak bude cesto príliš husté, môžeme pridať viac smotany a ak riedke, pridáme ešte trochu múky.

9. Na panvici rozpustíme trochu kokosového oleja (ak máme panvicu s nepriľňavým povrchom, olej vynecháme) a lyžičkou formujeme malé placky. Z každej strany stačí opekať cca 3 minúty.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1665 kJ

398 kcal

25,6 g 17,4 g 23,4 g 4,9 g

hrachové placky

 

hrášok recepty

Keď som recept vymýšľala, priznám sa, nebola som si celkom istá, ako to bude celé chutiť dokopy. No úprimne ti poviem, z tej chuti som bol ohromená. Táto kombinácia je proste úžasná.

 

Viac receptov z mäsa, alebo bez lepku, ale aj pre vegetariánov, recepty na raňajky a kopec iných sme ukryli do najnovšej knihy Z fitka do kuchyne špeciál III. Nájdeš tam aj množstvo receptov od Veroniky:

obedy recepty

 

Vyskúšaj aj tieto recepty s hráškom:

Zapekané palacinky plnené hráškom

Slaný koláč s hráškom a brokolicou

Mrkvovo-hráškové placky obalené v sezame

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 03/07/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéJedlá z mäsaPotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 roka   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre