Vynikajúcou sezónnou zeleninou je aj špargľa. Možno poznáš recept na ňu s bešamelovou omáčkou, prípadne ju pridávaš do polievky. Dnešný recept je pripravený tak, aby pokryl všetky chute. Špargľa je použitá ako príloha k teľacím guľôčkam. Teľacie mäso je jemné a plné bielkovín. Ak nemáš možnosť kúpiť pomleté mäso v bio kvalite, daj si ho pomlieť radšej u mäsiara. Vždy dbaj na to, z akého zdroja mäso kupuješ. Ja osobne vždy dávam prednosť slovenským farmárom.
Ako na to?
1
Mleté mäso vložíme do misky, pridáme vajíčko, smotanu na varenie a kukuričnú múku.
2
Dochutíme oreganom, majoránom, soľou a čiernym korením.
3
Všetko spolu dobre premiešame a rukou zo zmesi tvarujeme guľôčky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Z tejto dávky urobíme 12 kusov guľôčok
4
Takto pripravené mäsové guľôčky vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 40 minút.
5
Po cca 20-tich minútach pečenia guľky otočíme.
6
Kým sa guľky pečú, pripravíme špargľu.
7
Do hrnca dáme variť vodu. Špargľu ošúpeme a vložíme do osolenej vriacej vody na cca 5-10 minút.
8
Potom špargľu scedím, na panvici rozohrejeme maslo, vložíme ovarenú špargľu a opekáme.
9
Keď je mäso upečené, môžeme podávať so špargľou a smotanovým dipom, ktorý pripravíme zo smotany a cesnaku.
Výživové hodnoty na 1 porciu (3 ks guľôčok + špargľa):
391 kcal
1644 kJ
T:
25 g
B:
30 g
S:
9 g
V:
1 g
Dobrú chuť! :-)
Ďalšie výborné recepty plné bielkovín nájdeš aj v našich knihách:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.