Teľacie mäso na omáčke zo smotany a bieleho vína s cviklou: tip na nedeľný obed

Teľacie mäso je veľmi ľahké na prípravu. Spolu so zaujímavou prílohou a dobrou omáčkou môžeš pripraviť aj ty doma obed hodný šéfkuchára. Tak poďme na to!

Doba prípravy: 45-50 minút vrátane marinovania

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 250 g teľacieho mäsa (ideálne v BIO kvalite)

Na marinádu:

  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžicu domáceho medu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Na prílohu:

  • 5 stredne veľkých cvikiel
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice balsamica
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Na omáčku:

  • 1 lyžicu kvalitného masla
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 dl suchého bieleho vína
  • 150 ml kvalitnej smotany na šľahanie
  • 1 dl vody
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie

Ako budeme postupovať?

1. Mäso nakrájame na menšie plátky. Prikryjeme napr. čistou utierkou/sáčkom/alobalom a naklepeme na tenšie placky.

2. Následne pridáme do misky horčicu, med, olej a pridáme soľ a korenie.

3. Poriadne spolu všetko premiešame a do takto pripravenej marinády vložíme mäso.

4. Necháme ho tam odpočívať cca 30 minút. (Môžeme ho nechať odložené aj na noc)

5. Cviklu nakrájame na rovnako široké kolieska.

6. Poukladáme ich na pekáč, pokvapkáme olivovým olejom a balsamicom. Ochutíme soľou a korením a pečieme približne 35 minút na 170°C.

7. Na rozpálenú panvicu poukladáme mäso a sprudka opekáme z každej strany cca 3 minúty. Po šiestich minútach vyberieme mäso a necháme odpočívať v alobale.

8. Do výpeku, ktorý na panvici ostal, pridáme maslo a nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom.

9. Chvíľu restujeme a potom prilejeme víno.

10. Keď sa víno vyvarí, stíšime teplotu a pomaly začneme prilievať trošku smotany,  potom vodu, potom zas smotanu atď. Omáčku chutíme soľou a korením.

11. Keď bude omáčka hotová, pridáme k nej mäso a dve minúty povaríme.

12. Hotovo. Môžeme servírovať, buď tak, ako vidíme na fotke alebo podľa vlastnej fantázie.

telacie maso

Dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie skvelé recepty nielen z mäsa nájdeš aj v našich knihách:

zdravé recepty

 

Aj toto môžeš vyskúšať:

Mäsové guľky z mletého teľacieho mäsa a bielou špargľou na prílohu

Grilované morčacie prsia s pečenou zeleninou: obed, ktorý zvládneš do 20 minút

Opekané kuracie prsia s cviklovým šalátom: tip na rýchly obed

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 17/05/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéJedlá z mäsaRecepty   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre