Mäsové guľky z mletého teľacieho mäsa s bielou špargľou: obed plný bielkovín

Vynikajúcou sezónnou zeleninou je aj špargľa. Možno poznáš recept na ňu s bešamelovou omáčkou, prípadne ju pridávaš do polievky. Dnešný recept je pripravený tak, aby pokryl všetky chute. Špargľa je použitá ako príloha k teľacím guľôčkam. Teľacie mäso je jemné a plné bielkovín. Ak nemáš možnosť kúpiť pomleté mäso v bio kvalite, daj si ho pomlieť radšej u mäsiara. Vždy dbaj na to, z akého zdroja mäso kupuješ. Ja osobne vždy dávam prednosť slovenským farmárom.

Doba prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 500 g mletého bio teľacieho mäsa
  • 1 vajíčko
  • 50 ml smotany na varenie
  • 1 lyžicu kukuričnej múky
  • oregano
  • majorán
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • 500 g bielej špargle
  • 20 g kvalitného masla
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 strúčik cesnaku

Ako budeme postupovať?

1. Mleté mäso vložíme do misky, pridáme vajíčko, smotanu na varenie a kukuričnú múku.

2. Dochutíme oreganom, majoránom, soľou a čiernym korením.

3. Všetko spolu dobre premiešame a rukou zo zmesi tvarujeme guľôčky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Z tejto dávky urobíme 12 kusov guľôčok

4. Takto pripravené mäsové guľôčky vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 40 minút.

5. Po cca 20-tich minútach pečenia guľky otočíme.

6. Kým sa guľky pečú, pripravíme špargľu.

7. Do hrnca dáme variť vodu. Špargľu ošúpeme a vložíme do osolenej vriacej vody na cca 5-10 minút.

8. Potom špargľu scedím, na panvici rozohrejeme maslo, vložíme ovarenú špargľu a opekáme.

9. Keď je mäso upečené, môžeme podávať so špargľou a smotanovým dipom, ktorý pripravíme zo smotany a cesnaku.

 

Výživové hodnoty 1 porciu (3 ks guľôčok + špargľa):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1644 kJ

391 kcal

25 g 9 g 30 g 1 g

mäsové guľky

 

mlete maso

 

recepty z masa

Dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie výborné recepty plné bielkovín nájdeš aj v našich knihách:

fit recepty

 

Vyskúšaj aj:

9 receptov zo špargle – bielej či zelenej

Jarný zeleninový šalát s jogurtovým dresingom

Dusený zajac s polentou a brusnicovou omáčkou

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 25/04/2019 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 roka   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre