Čo si myslí o potravinových intoleranciách odborník z Cambridge

Intolerancie na rôzne druhy potravín sú v dnešnej dobe oveľa viac rozšírene ako kedysi. Čím to môže byť? Ak máš aj v rodine celiatika, histaminika, niekoho, koho trápi intolerancia na laktózu, či alergia na bielkovinu kravského mlieka, alebo ty sama máš túto diagnózu, určite si si aspoň raz položila otázku: „A z čoho som ju dostala? Veď u nás doma nikto alergiu na potraviny nemá? Môžem sa z toho ešte niekedy vyliečiť?” My sme sa o tom porozprávali s odborníkom priamo z Cambridge. Sam Dunkley MSc DipNT Nutritionist nám zodpovedal na všetky naše otázky a jeho odpovede sú veľmi zaujímavé.

Rôzne intolerancie sú čoraz viac rozšírené a objavujú sa už aj u malých detí. Je nejaká prevencia ako sa intoleranciám vyhnúť? Alebo máme geneticky dané, že sa objaví aj u nás ak ju mal napríklad dedko? 

Zdá sa, že počet celosvetovo ohlásených prípadov IBD (pozn. redakcie: skratka od zápalových ochorení tráviaceho traktu) stúpol. Vrátane veľkého nárastu počtu prípadov u adolescentov. Domnienka je taká, že to môže byť sčasti zapríčinené nárastom užívania antibiotík a iných liekov, ako sú napríklad nesteroidné protizápalové lieky (NSAIDs), najmä kvôli ich vplyvu na mikrobiotu a integritu črevnej bariéry.

antibiotika

Navyše, zmeny v stravovaní a tzv. “západný” štýl stravovania s konzumáciou veľkého množstva rýchleho občerstvenia, rafinovaných cukrov a umelých prísad tiež zohráva svoju úlohu, keďže tieto zdravotné problémy nezvyknú byť tak prevalentné v kultúrach, v ktorých sa konzumujú tradičné jedlá. Existuje prepojenie medzi zvýšenou priepustnosťou čreva, porušením mikrobioty a potravinovou intoleranciou. Na základe trendov je medzi tieto potenciálne spúšťače možné zahrnúť aj potravinovo-špecifické IgG protilátky a z toho vyplývajúce “problémové potraviny”.

Okrem faktorov výživy a životného štýlu a ich vplyvu na prevalenciu potravinovej intolerancie stojí za uváženie aj oblasť genetických polymorfizmov v našej DNA. Niektorí jednotlivci majú v génoch SNP polymorfizmy, ktoré môžu ovplyvňovať schopnosť metabolizovať určité látky v organizme. Existuje predbežný výskum, ktorý sa zaoberá prepojením medzi určitými genetickými polymorfizmami a zvýšeným výskytom potravinovej alergie, ktorý by teoreticky bolo možné rozšíriť aj na potravinovú intoleranciu. Výskum v tejto oblasti je stále v rannom štádiu.

Myslím si, že ak

potom mu dodržiavanie týchto zásad pomôže udržiavať optimálnu integritu čreva a zdravú mikrobiotu. A to bude mať pozitívny vplyv na prevalenciu potravinovej intolerancie, vzhľadom na ich inherentné prepojenie.

črevo

 

Je možné ovplyvniť nejako už v tehotenstve či v detstve vývoj dieťaťa, aby nemalo intoleranciu na žiadnu potravinu? 

Je potrebné si pamätať, že počas tehotenstva i následne po narodení (ak je dojčené) dostáva dieťa výživu a črevnú flóru od svojej matky. Ak by mala matka akúkoľvek potravinovú intoleranciu, alebo zvýšené hodnoty IgG protilátok na potravinu, prenesú sa tieto ťažkosti z matky na dieťa a zvýšené hodnoty protilátok môžu prispieť k vzniku potenciálnej intolerancie.


Prečo je užívanie kyseliny listovej dôležité už pred otehotnením?


Ak teda matka podniká kroky na zlepšenie integrity čreva, mikrobioty a podstupuje liečbu akejkoľvek potravinovej intolerancie, ktorou trpí, malo by sa to pozitívne prejaviť aj u dieťaťa.
dieta

Zohráva v tomto prípade úlohy aj psychika? Myslíte, že pozitívne myslenie môže niečo zmeniť, alebo aspoň zmierniť rozsah príznakov, ktoré v tele vyvoláva intolerancia? 

Aby som bol úprimný, nie som si celkom istý, či na túto otázku existuje odpoveď. Aj keď prepojenie medzi mysľou a telom je vrodené a nálada môže ovplyvniť patológiu v organizme napríklad pomocou uvoľnenia konkrétnych hormónov, alebo obmedzenia schopnosti organizmu úplne rozložiť jedlo.

Ak je niekto v móde “bojuj alebo uteč” (stresový stav), potom je pre neho ťažké efektívne tráviť jedlo, keďže je jeho telo v somatickom stave, ktorý zabraňuje tráveniu. Z toho vyplýva, že ak je jednotlivec v strese, potom je väčšia pravdepodobnosť, že bude trpieť ťažkosťami zažívania a pod.

 

Koľko druhov intolerancií sa momentálne vyskytuje na Slovensku? Zaznamenali ste nárast celiatikov alebo histaminikov oproti minulým rokom? 

Nemám informáciu o celosvetovej prevalencii konkrétnych druhov potravinovej intolerancie, keďže mnoho krajín tieto údaje neposkytuje, avšak globálne došlo k definitívnemu nárastu v počte výskytu Crohnovej choroby, celiakie a ulceróznej kolitídy.

depresia

 

Ako ľudia spoznajú, že majú rôzne intolerancie? Líšia sa príznaky celiatikov a ľudí alergických na mlieko či sóju?

Klinické prejavy chronických reakcií závislých od IgG a potravinovej intolerancie závisia od cieľového tkaniva alebo orgánu, do ktorého sa cez krvný obeh dostanú imunitné komplexy pozostávajúce z IgG a potravinových antigénov. Vysoké hladiny komplexov sú sprevádzané takými odlišnými chorobami, ako je migréna, IBS, atopická dermatitída, syndróm chronickej únavy, Crohnova choroba, atď. Tento typ hypersenzitivity sa nazýva potravinová intolerancia a symptómy sa prejavia do 8-72 hodín po konzumácií problematickej potraviny, takže často je veľmi ťažké stanoviť, ktorá potravina problém spôsobuje, a preto je v tejto súvislosti IgG testovanie tak užitočné.


Histamínová intolerancia – ako zistím, či ju mám?


Ak máš pocit, že trpíš alergiou či intoleranciou na nejaké potraviny, vyskúšaj osvedčenú metódu 4R, ktorou môžeš zmierniť symptóny, alebo dokonca ich úplne odstrániť. Metóda 4R pozostáva z týchto krokov:

  • Odstrániť (Remove) potraviny, ktoré zdanlivo spôsobujú symptómy. Pri ich identifikácii môžu pomôcť výsledky testov.
  • Nahradiť (Replace) potravinami, ktoré vykompenzujú stratu živín z konkrétnych odstránených potravín a potenciálne aj tráviace enzýmy na zlepšenie trávenia.
  • Opraviť (Repair) črevo pomocou špecifických potravín a doplnkov, ktoré podporia hojenie a integritu črevnej steny.
  • Znovu inokulovať (Re-inoculate) zdravými črevnými baktériami a vytvoriť vyvážený mikrobiom.

Tieto stratégie by sa mali realizovať súbežne a ešte predtým, ako sa do stravy po zhruba 3 mesiacoch začnú znovu postupne zaraďovať eliminované potraviny. Potraviny je potrebné zaraďovať naspäť do stravy po jednom (začať s eliminovanými potravinami, ktoré majú najnižšiu koncentráciu IgG), pričom každú novú potravinu je potrebné zaraďovať po dobu 5 dní a monitorovať symptómy, až potom sa presunúť na ďalšiu potravinu.

crohnova choroba

Existujú nejaké semináre, kde sa ľudia, ktorí majú rôzne druhy intolerancií, dozvedia niečo práve o tej svojej od kvalifikovaných ľudí?

Jeden takýto seminár sa bude konať v piatok 29.9.2017 v hoteli Austria Trend Hotel Bratislava od 9:00 – 16:00. Na vaše otázky budú odpovedať najlepší z najlepších. K semináru bude pozvaná MUDr. Miroslava Samuelová v spolupráci so SEPEA, s.r.o a VITAL LIFE diagnostics s.r.o.. Sloganom tejto udalosti je: HOVORME O TOM: „Identifikácia potravinových intolerancií. Ako pokračovať s liečbou pacienta.”

Ak ťa táto problematika zaujala, neváhaj a registruj sa na www.sepea.sk/akreditovany-vzdelavaci-seminar-2017.

Tento seminár podporujú:

medialny partner

 

Nevieme ako ty, ale my sme nabití informáciami. Skús si nájsť čas a seminára sa zúčastniť. Toľko vzácnych informácii na jednom mieste sa nenachádza často. Chápeme však, že nie každý má čas alebo šancu sa dostaviť, preto môžeš večernú diskusiu sledovať aj online na našej stránke. ;-)

Verím, že svojou prítomnosťou podporíš myšlienku šírenia zdravého prístupu k jedlu, k sebe, k svojmu telu a životnému štýlu.

Za čas, ktorý našim otázkam venovali pani Henrieta Kundrátová Peškovičová a Sam Dunkley MSc DipNT Nutritionist srdečne ďakujeme. :-)

 

Mohlo by ťa ešte zaujímať:

Ako je to so soľou? Čo si máme všímať na etiketách?

Naozaj rastie z piva brucho?

Ponor sa do tajomstiev čínskej medicíny

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 27/09/2017 a zaradený do kategórie: StravovanieZdravie   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre