Po diagnostikovaní celiakie na základe krvných testov a biopsie tenkého čreva je nevyhnutné okamžite sa začať oboznamovať s bezgluténovou stravou, ktorá je jediným liečebným prostriedkom tohto celoživotného ochorenia.
Rozhovor s dietológom, ktorý poskytne praktické tipy a rady, môže tiež veľmi uľahčiť prechod na nový typ stravovania.
Je to s celiakiou až také ťažké?
Samozrejme, existuje veľa potravín a jedál, ktoré sú pre celiatikov tabu a prechod na nový režim stravovania padne niekedy zaťažko, hlavne ak sa máme vzdať obľúbených jedál. Dobrou správou však je, že dnes existuje prakticky ku každej potravine s obsahom lepku jej bezlepková alternatíva. Pri zakúpených výrobkoch je potrebné sledovať znak preškrtnutého pšeničného klásku, ktorý sa používa pre označovanie produktov bezlepkovej diéty.
Prirodzene bezlepkových potravín, ktoré zároveň spĺňajú predstavy plnohodnotnej výživy, je pomerne dosť a každý si môže vybrať: zemiaky, ryža, kukurica, sója, zelenina, ovocie, strukoviny, rôzne druhy orechov, mlieko a mliečne výrobky, mäso, ryby, vajíčka, oleje a tuky, ako aj bezlepkové druhy obilia (napr. pohánka, amarant, quinoa). Môžeme ich navzájom kombinovať naozaj podľa chuti. Samozrejme za predpokladu, že netrpíme navyše alergiou na niektorú z týchto potravín.
Nevyhnutnosťou pri výbere potravín je nekompromisnosť, pretože aj veľmi malé množstvá gluténu spôsobujú poškodenie sliznice tenkého čreva. Keďže v procese spracovania potravín existuje veľa príležitostí, pri ktorých sa bezlepková potravina takpovediac „nakazí“ trochou lepku od lepkovej na ceste z poľa, pri doprave, mletí alebo zo strojov, ktoré spracúvajú aj lepkové potraviny, môžeme mnoho krát nájsť na baleniach vetu, že produkt môže obsahovať stopy lepku. Kupujme si preto iba produkty s deklaráciou bezlepkovosti, teda so spomenutým preškrtnutým pšeničným kláskom.
Domáce pečenie z bezlepkovej múky
Dobrým pomocníkom je svätojánska múka, guarová guma a bielok z vajíčka. Cesto potrebuje tiež viac tekutiny (voda, mlieko) ako je tomu u lepkového pečiva a dlhší čas na spracovanie, resp. na kysnutie. Pracovnú dosku môžeme posýpať zmesou kukuričnej múky a škrobu, aby sa cesto nelepilo. Pre vymazanie a vysypanie plechu alebo nádoby na pečenie je vhodné tekuté maslo, olej alebo sa hodia aj mleté orechy.
Praktické rady pri pečení domáceho pečiva
- Najprv v miske rozmiešam suché prísady (múka, soľ, rasca, ľan, prípadne iné podľa chuti – chlebík tak bude stále inak chutiť). Až následne pridám tekuté prísady ako olej alebo rozpustené maslo.
- Pri použití chlebových kukuričných zmesí pridávam ešte trochu pohánkovej múky. Konzistencia je jemnejšia a nadýchanejšia.
- Použitie guarovej gumy, ktorá má prirodzene zvýšenú viskozitu, vylepší chlebík svojimi zahusťovacími schopnosťami.
- Droždie alebo kvások pridávam nakoniec. Droždie nechám napučať v zmesi vlažného mlieka a vody.
- Ak mám nový recept (napr. naposledy na bezlepkové žemličky), dodržiavam presné množstvá a pomery surovín. Aj malá odchýlka od osvedčeného receptu môže spôsobiť, že výsledok je mimo očakávania.
- Ak mám pri práci s cestom namočené ruky, cesto sa na ne nelepí.
- Pri pečení chleba v rúre je treba rúru predhriať a do jej spodnej časti postaviť nádobu s vodou.
- Pri pečení v domácej pekárni by mali byť prísady buď vlažné (pri okamžitom pečení) alebo studené (pri odloženej predvoľbe). Je to kvôli tomu, aby droždie nevykvasilo príliš skoro.
- Potretím povrchu chlebíka olejom získam chrumkavejšiu kôrku. .
Podpora okolia pri celiakii
Vymeniť si skúsenosti a získať nové recepty je možné samozrejme aj prostredníctvom rôznych sietí, napr. prostredníctvom stránky www.celiakia.sk, www.celiak.cz, www.schaer.com, www.diacel.sk.
Ak sa žiť s celiakiou stále len učíte máme pre vás menšiu inšpiráciu, čo si dobré navariť alebo upiecť.
Aj život s celiakiou vie byť pekný a bohatý! :-)
Zdroj fotiek: flickr.com (Creative Commons)
Som inštruktorka Aerobiku, Zumby a Interval tréningu. Taktiež som šťastnou maminou dvoch chlapčekov. Prispievanie na blog fitshaker.sk považujem za úžasnú možnosť podeliť sa so svojimi poznatkami a skúsenosťami s ďalšími nadšencami športu a zdravého životného štýlu.