Čo treba vylúčiť z jedálničku pri bezlepkovej diéte?
Všetky obilniny obsahujúce lepok ako pšenica, žito, jačmeň a ovos. To znamená žiadna konzumáciu jedál vyrobených z lepku. Treba si uvedomiť, kde všade sa lepok nachádza ako napríklad pečivo, ovsené vločky, koláče, sladkosti, čokolády, niektoré mäsové výrobky ako párky, šunky, nátierky. Pozor aj na varenie v kuchyni. Žiadne zahustené omáčky, polievky, parené buchty alebo halušky.
Aké má celiatik bezlepkové alternatívy? Obchod alebo kuchyňa.
Vravíte si, čo máte teraz jesť, keď je takmer všetko zakázané? Nemusíte sa báť. Vďaka pokročilému potravinárskemu priemyslu sa v obchodných reťazcoch alebo bio-obchodoch nachádza čoraz viac a viac bezlepkových produktov. Nájdete tam mnoho druhov rozličného pečiva, cestovín, dokonca aj hotové muffiny a iné koláče. Avšak na to, aby bezlepkové produkty vydržali do dátumu spotreby a vyzerali stále krásne, obsahujú veľa emulgátorov a majú vysoký podiel sacharidov. Odporúčam vám radšej nakúpiť bezlepkové múky (pohánková, kukuričná, rýžová...) a experimentovať v kuchyni :-).
1. Bezlepkové RAŇAJKY
Pečivo: na prípravu klasického chlebíka je najlepšia hladká kukuričná múka alebo pohánková múka. Odporúčam vám pridať do cesta napríklad postrúhanú cuketu alebo mrkvu. Chlieb povýšite na vitamínového kráľa :-). Tu sú moje osvedčené recepty na pohánkový chlebík a ražnú kocku.
POHÁNKOVÝ CHLIEB
Čo budeme potrebovať?
- 300 g pohánkovej múky
- 100 g bezlepkových ovsených vločiek
- 400 ml vody (podľa potreby pridáme viac vody, aby sme docielili stredne hustú hmotu pripravenú na pečenie)
- 1/5 ČL sušeného droždia
- 2 ČL rasce
- 1 a ½ PL kokosového oleja alebo panenský olivový olej
- cca 1 PL himalájskej soli
Extra ingrediencie:
- 2-3 PL pravého včelieho medu (* pokiaľ ste sa rozhodli pre sladkú verziu chlebíku, nepridávajte soľ )
- 3 PL ľanových, tekvicových, slnečnicových alebo iných semienok (* pokryjete nimi vrch chlebíka)
- 1 PL kokosového oleja na vymastenie formy
- cca 3-4 PL bezlepkovej strúhanky na vysypanie formy
Ako budeme postupovať?
1. Všetky suroviny budeme zmiešavať v jednej miske. Najprv začíname so sypkými, avšak vynecháme droždie a koreniny. Postupne pridávame vodu. Pozor, hmota nemôže byť príliš hustá, ani príliš riedka. Na záver pridáme sušené droždie a koreniny. Cesto necháme cca hodinu postáť, čiže kysnúť.
2. Formu na srnčí chrbát vymastíme kokosovým olejom a vysypeme bezlepkovou strúhankou. Pripravenú hmotu na chlebík vylejeme do formy a premiestnime do vyhriatej rúry na 220°. Pri takejto teplote pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 180° a pečieme ďalších cca 50 minút.
TIP: Pri tejto zmene teploty vám odporúčam pod chlebík dať plech s vodou (voda sa bude odparovať, aby bol chlieb vlažný).
RAŽNÁ KOCKA
Čo budeme potrebovať?
- 200 g mandle (pomleté)
- 100 g ľanové semienka (pomleté)
- 100 g slnečnicové semienka
- 100 g mak
- 50 g tekvicové semienka
- 4 ks vajce
- 4 PL panenského olivového oleja
- 1 ČL soľ
- 1 ČL čierne korenie (čerstvo pomleté)
- voliteľné: rasca a iné koreniny, ktoré obľubujete
Ako budeme postupovať?
1. Rúru si predhrejeme na 180°. Formu na chlieb vymažeme olivovým olejom alebo vystelieme papierom na pečenie. V miske vymiešame všetky sypké suroviny, potom pridáme vajcia, olivový olej a všetky koreniny. Poriadne premiešame.
2. Takto pripravené „cesto“ premiestnime do formy na pečenie. Pečieme cca 35 minút. Keď chlieb bude dopečený, vytiahneme ho z formy a necháme vychladnúť.
Ak si chcete pripomenúť detstvo v podobe krupicovej kaše, mám pre vás výborný bezlepkový tip. Na prípravu použijete miesto (zakázanej) krupice ryžovú. Zmiešate s mliekom a medom. Za stáleho miešania varíte až do zhustnutia. Na záver posypete holandským kakaom. Výsledok je zaručený :-).
KRUPICOVÁ KAŠA
Čo budeme potrebovať?
- 1 liter mlieka
- 6 PL jemnej ryžovej krupičky
- 2-4 ČL včelieho medu alebo iného sladidla (hnedý cukor, stévia..)
- štipka soli
Extra ingrediencie:
- 1 PL GHI maslo
Ako budeme postupovať?
1. Do mlieka pridáme ryžovú krupičku, sladidlo, štipku soli. Za stáleho miešania privedieme do bodu varu a pokračujeme vo varení cca 3 až 5 minút.
TIP: Na záver môžete pridať maslo, ktoré zjemní krupicovú kašu.
Klasické prílohy ako ryža alebo zemiaky sú pre celiatikov povolené. Lenže jesť ich donekonečna tiež nie je možné. Odporúčam vám experimentovať napríklad s červenou šošovicou, z ktorej sa dá vykúzliť výborná kaša, burgery alebo placky. Tip: Pridajte mrkvu, zázvor a chili. Bude mať nádych arabskej exotiky.
Pohánka je vhodná alternatíva miesto bielej ryže na prípravu rizota. Uvaríte ju v dvojnásobnom množstve vody, osolíte, okoreníte. Odstavíte. Pripravíte si cibuľkový základ, pridáte pohánku a slepačí vývar. Chvíľku povaríte a prilejte kvalitné biele suché víno. Na záver pridáte nastrúhaný parmezán a maslo na zjemnenie. Taliansku špecialitu máte hotovú.
Do šalátov sa najlepšie hodí quinoa. Príprava je rovnaká ako pri pohánke. S kombináciou olivového oleja, rukoly, paradajky a gréckeho syra je neodolateľná. Vyskúšajte :-). Množstvo receptov nájdete aj na mojej stránke www.fit-way.sk.
Na prípravu klasického piškótového cesta je najideálnejšia pohánková múka. Nielenže je cenovo dostupná, ale obsahuje aj dôležité živiny potrebné pre celiatikov a ich obnove čreva. Za pokus stojí vyskúšať aj novinky, ktoré pribudli na trhu ako gaštanová múka (palacinky), mandľová múka (roláda - vždy v kombinácii s inou múkou), maková múka (v kombinácii s ovsenou múkou) a podobne.
Bezlepkové múky sú špecifické svojou nelepivosťou. Preto je veľmi zložité docieliť z nich napríklad lístkové cesto alebo klasické babičkine koláče (buchty, kysnuté koláče..). Mojim veľkým pomocníkom sa stala guarova guma, ktorá slúži ako zahusťovadlo. Do cesta stačí pridať len ½ ČL a vy máte o problém menej. Korpus je vďaka nej viac tuhší a drží pokope, keď vynecháte napríklad vajíčka. Pokiaľ pridáte vajcia, guarova guma nie je potrebná. V dnešnej dobe ju používa mnoho veganov, ale stala sa pomocníkom aj pre celiatikov a raw stravníkov.
Zdroj fotiek: flickr.com
Vyber si z bezlepkových receptov, ktoré ti zachutia:
Bezlepkové trojuholníčky hotové za pár minút
Brokolicovo-pohánkové bezlepkové palacinky
Bielkovinové bezlepkové koláčiky
Výborné bezlepkové žemličky
Bezlepková kakaová bábovka
Nepečený marhuľovo-tvarohový koláč
Pohánková RAW kaša na raňajky
Ďalšie články, ktoré ti uľahčia bezlepkovú cestu:
Celiakia a ako s ňou v pohode fungovať
Som závislá na jedlách bez lepku a cítim sa super
Vyhýbaš sa lepku? Skús cirok!
Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.