Asi ti nemusím predstavovať tofu, ale možno by bolo fajn pripomenúť si z čoho sa skladá, ako vzniká, aké sú jeho benefity a v neposlednom rade ti ponúknem aj 4 recepty, ktoré ti napovedia, že tofu sa dá používať naozaj veľmi rôznorodo. Či už na slano, alebo aj na sladko. Ja osobne som tofu zo začiatku vnímala, že čo s ním, len som si ho vždy opiekla na panvici a to bolo všetko. Taká nuda, ani chuť ma veľmi nepotešila. Až som prišla na to, že tofu má oveľa viac využití a že je vlastne škoda ho len tak opekať. Veď posúď sama! :-)
Úplne na začiatok by sme chceli dodať, že všetky benefity a výhody konzumácie tofu platia, pokiaľ si dáš záležať na naozaj kvalitnom bio tofu. Obyčajné tofu môže byť vyrábané z geneticky modifikovanej sóje, čo už samozrejme neodporúčame. Ale to nakoniec platí pri všetkých potravinách. Vždy treba siahať po kvalite. ;-)
Zaujímavosti o tofu
- Sója sa v Ázii považovala za posvätnú plodinu.
- Do Európy sa dostala až v 18. st.
- Podľa legendy vzniklo tofu tak, že si raz na palube lode Číňania varili tzv. polievku „go“ z mletej sóje. Do hrnca im šplechla morská voda a vyzrážala vypenenú bielkovinu do jemných hrudiek. Ochutnali ich a začali objav zdokonaľovať.
- Tento tradičný spôsob výroby (varenie namočenej sóje pri zrážaní soľou) sa dodržuje dodnes.
- Až 1 miliarda obyvateľov Zeme konzumuje sóju ako hlavný zdroj bielkovín.
- Najviac tofu sa skonzumuje v Japonsku - 16 kg tofu na osobu ročne, je to však aj krajina s najdlhšou priemernou dĺžkou života.
- Množstvo vápnika je pri sóji dvakrát väčšie než v kravskom mlieku alebo v špenáte.
- Vôbec prvé tofu v Československu vyrobil Slovák Ján Lunter v 80. rokoch min. storočia v rodnom dome v Banskej Bystrici.
- V Európe je Slovensko na čele európskeho rebríčka v konzumácii tofu na obyvateľa.
Benefity sóje
- Táto strukovina obsahuje predovšetkým kvalitné bielkoviny, vitamíny skupiny B, vápnik, horčík, fosfor, železo aj vlákninu a kyselinu linolénovú a ďalšie zdraviu prospešné živiny.
- Napomáha látkovej rovnováhe organizmu.
- Sójová bielkovina ako jediná rastlinná bielkovina obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny nevyhnutné pre výživu človeka.
- Obsahuje aj lecitín, ktorý znižuje hladinu cholesterolu v krvi, chráni srdce a cievy, pôsobí preventívne proti rakovine pľúc a v neposlednom rade zlepšuje činnosť nervového systému a pamäti.
- Sója má aj pozitívny vplyv na srdce, pomáha predchádzať koronárnej trombóze a infarktu.
- Zvyšuje množstvo vápnika v kostiach.
Recepty
# 1: Zdravý tofu mrkový koláč
Tento recept sme našli na webe www.lunter.sk.
Doba prípravy: 30 min. príprava, 30 min. pečenie
Čo budeme potrebovať na 12 ks?
Na korpus:
- 200 g nastrúhanej mrkvy
- 1 zrelý banán
- 200 ml sójového jogurtu (príp. bieleho gréckeho)
- 150 g špaldovej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva bez fosfátov
- 3 lyžice agáve/domáceho medu
Na krém:
- 2 ks bio biele tofu
- 1 zrelý banán
- 2 lyžice agáve/domáceho medu
Ako na to?
1
Predhrejeme rúru na 180°C.
2
Nastrúhanú mrkvu, rozpučený banán a jogurt zmiešame v miske.
3
Potom pridáme špaldovú múku s kypriacim práškom a nakoniec agáve.
4
Cesto na koláč vylejeme na menší plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na cca 30 minút.
5
Zatiaľ rozmixujeme tofu, banán a agáve. Krém natrieme na upečený základ a necháme úplne vychladnúť.
Tip: Tento recept neodporúčame pre deti.
Zdroj fotky: lunter.sk
# 2: Cuketové tofu placky
Doba prípravy: 20 min. príprava, cca 25 min. pečenie
Čo budeme potrebovať na 15 ks?
- 3 cukety
- 3-4 mrkvy (350 g)
- 2 strúčiky cesnaku
- 7 vajíčok
- 2 ks bio tofu (napr. údené, ale môže byť aj biele)
- 50 g ovsených vločiek
- korenie: majorán, morská/himalájska soľ
Ako na to?
1
Cuketu a mrkvu nastrúhame, pridáme pretlačený cesnak, vajíčka, rukami rozdrvené tofu, ovsené vločky.
2
Ochutíme majoránom, soľou a môžeš začať tvarovať malé placky.
3
Hotové placky môžeme položiť na plech vystlaný papierom na pečenie a piecť v rúre na 180°C cca 25 minút.
Tip: Placky môžeme namiesto pečenia v rúre rovnako aj opiecť na troške oleja na panvici. Vo verzii v rúre sú vhodné aj pre deti od 2 rokov.
Zdroj: Pinterest
# 3: Banánový tofu puding
Doba prípravy: 20 min. príprava, 90 min. chladenie
Čo budeme potrebovať na 2-3 ks?
- 1 plechovku kokosového mlieka (cca 400 ml) - cez noc v chladničke
- 2 veľké prezreté banány
- 2 ks bio natural tofu (chladené)
- 2 lyžice domáceho medu
- ¼ lyžičky morskej/himalájskej soli
- vanilkový struk/arómu
- horkú čokoládu na ozdobu
Ako na to?
1
Z plechovky kokosového mlieka treba vyliať preč riedku tekutinu, ktorá sa nachádza navrchu. Potrebujeme len krémovú hustú časť.
2
Do mixéra pridáme túto hustú zmes a tiež banány, tofu, med, soľ aj vanilku.
3
Poriadne všetko pomixujeme a necháme v chladničke odpočívať cca 1,5 hodiny.
4
Potom môžeme puding rozliať do misiek a servírovať s nastrúhanou čokoládou navrchu alebo s kúskami banánu.
Tip: Môžeme vyskúšať primiešať do pudingu aj bio kakao, ozdobiť navrchu orechovým maslom alebo ovocím. A ak nepotrebujeme bezlaktózovú verziu, kokosové mlieko môžeme nahradiť tvarohom. Tento recept neodporúčame pre deti.
Zdroj: Pinterest
# 4: Cesnaková tofu pomazánka
Doba prípravy: 20 min. + chladenie + namáčanie orechov
Čo budeme potrebovať na 500 ml?
- 2 ks bio natural tofu
- 3/4 šálky (100 g) kešu orechov - treba ich namočiť cez noc
- 3 strúčiky cesnaku
- šťava z 1/2 citróna
- 1 lyžičku jablčného octu
- ½ cibule/alebo 1 jarná cibuľka
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- čerstvá pažítka/zelená časť jarnej cibuľky
- kôpor - voliteľné
- bazalka - voliteľné
- sladké červená paprika - voliteľné
Ako na to?
1
Najprv treba z tofu odstrániť všetku tekutinu preč.
2
Potom ho pridáme do mixéra spolu s kešu (bez vody), cesnak, šťavu z citrónu, ocot a všetko spolu dobre pomixujeme, až kým nevznikne jemná kašovitá zmes.
3
Do pomazánky pridáme najemno nakrájanú cibuľku a korenie a dôkladne pomazánku premiešame.
4
Hotovú pomazánku odložíme cca na 1 hodinu do chladničky a potom môžeme servírovať.
5
V uzatvorenej nádobe vydrží cca 4 dni.
Tip: Recept je vhodný bez korenia pre deti od 2 rokov.
Zdroj: Pinterest
Tofu patrí tiež do fit jedálnička. Recepty s ním, ale aj ďalšími surovinami pre všetkých, ktorím zdravý životný štýl nie je ľahostajný, nájdeš v našich knihách:
Pozri na ďalšie skvelé recepty, kde sa používa tofu:
Tofu na paprike ako tip na rýchly obed do 30 minút
Grilované tofu so zeleninou a pšenom
Quinoa polievka s tofu, zeleninou a fazuľou
Hlivové soté s tofu: tip na rýchly obed aj pre vegánov
Zapekané cestoviny s tofu a cuketou: výživný ľahký obed
Cviklové placky s tofu, syrom Niva, zeleninou a bulgurom
Keď tvorím, cestujem a športujem, som šťastná. Relaxovať ma nájdeš v kuchyni, na Instagrame, pri behu či tvorbe náramkov...alebo len tak s manželom a rodinkou pri voňavej kávičke a zdravom koláči. Veľmi dlho neobsedím a robiť jednu vec je pre mňa občas nuda ;-). Momentálne si fičím na aromaterapii, spoznávam účinky akupunktúry a cvičím SM systém, aby som mala zdravý a pevný chrbát. Ešte rada fotím, dekorujem a píšem články o všeličom zaujímavom, čo stojí za to si prečítať.