V súčasnej dobe sa rastlinné mlieka tešia veľkej obľube, a ak aj ty skúšaš v kuchyni rôzne nemliečne alternatívy, tu je jedna z nich. Makové mlieko môžeš použiť ako náhradu kravského mlieka pri pečení, varení, ale dá sa piť aj samotné. Obsahuje veľké množstvo vápnika a minerálnych látok ako napríklad zinok či železo a je ľahko stráviteľné. Dokonca má protizápalové účinky, takže ho môžeš použiť aj na vonkajšie použitie, napríklad pri podráždenej pokožke. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, tak poďme na to :-).
Čas prípravy
- 15 minútpríprava
- cez nocv chladničke
Ako na to?
1
Nemletý mak nasypeme do misky a zalejeme vodou. Zakryjeme utierkou a necháme cez noc stáť v miske.
2
Na druhý deň zmes prelejeme do stolového mixéra a niekoľkokrát mixujeme na najvyššom stupni. Najprv bude tekutina sivá, až následne dostaneme biele mlieko.
3
Opäť si pripravíme misku, do ktorej dáme sitko a naň uložíme tenkú gázu. Vylejeme vymixovanú zmes do sitka a precedíme ju. Rukami môžeme stlačiť makovú zmes na guľu a poriadne vytlačiť všetku tekutinu.
4
Makové mlieko skladujeme v chladničke, kde vydrží tri dni.
Tip: Ak chceme mlieko osladiť, môžeme použiť med či škoricu. V prípade, že by sme si chceli pripraviť hustejšie mlieko na štýl smotany, použijeme len 800 ml vody a konzistencia bude krémovejšia.
Výživové hodnoty na 1 porciu (100 ml):
38 kcal
159 kJ
T:
3 g
B:
1 g
S:
3 g
V:
0 g
Určite sa nezabudni pochváliť s výsledkom, pokiaľ budeš makové mlieko pripravovať ;-). Držíme palce!
O rastlinných mliekach, ale aj mnohých ďalších zaujímavých informáciách sa dočítaš aj v novom Fitness diári® 2022:
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov