Ako sa počas Vianoc dobre najesť a nepribrať?

Och, blížia sa Vianoce – pohroma všetkých predsavzatí. Chudneš dva mesiace a Vianoce môžu celé tvoje snaženie pekne ohroziť. Môžu, ale nemusia. A dokonca, ich ani nemusíš prežiť zobkajúc len chrumkavé kúsky zeleniny. Aj počas chudnutia si ich vieš perfektne užiť! Stačí pár zásad a trikov a Vianoce nemusia byť veľkým strašiakom. Ale pokoj, dobrá nálada a zábava. Ponúkam ti malý manuál na to, aby si v pohode zvládla najkrajšie sviatky v roku. Samozrejme, bez toho, aby si si musela posunúť dierku na opasku :-).

Výzva č. 1: Ako na štíhle vianočné pečenie?

1. Peč najviac 5 druhov koláčikov

Aké by to boli sviatky bez tradičných vianočných koláčikov? No veru, nestáli by za nič. Prezradím ti malé tajomstvo. Nemusíš piecť niekoľko desiatok druhov. Nezabúdaj na to, že ani tie najzdravšie koláčiky nie sú nízkokalorické. Vyber si svoje najobľúbenejšie vianočné pečivo a upeč to. Nie je totiž dôležitá kvantita, ale kvalita. 

bake-599521_1280

2. Používaj zdravé alternatívy ingrediencií

Zamysli sa a vyskúšaj alternatívy surovín, ktoré na pečenie koláčov môžeš využiť. Napríklad, použi namiesto bielej múky múku špaldovú. Snaž sa nahradiť stužené margaríny. Na pečenie použi kvalitné maslo alebo kokosový olej. Biely práškový cukor môžeš nahradiť trstinovým alebo brezovým cukrom. Brezový cukor má glykemický index 7, čo z neho robí vhodný cukor nielen pre ľudí s diétou, ale dokonca ho môžu konzumovať aj diabetici. Veľmi dobrým cukrom s výbornou chuťou a glykemickým indexom 35 je cukor z kokosových kvetov. Má výbornú sladivosť a príjemnú karamelovú príchuť. Aby si dosiahla práškovú konzistenciu týchto kryštalických cukrov, vlož ich do mixéra a rozmixuj.

Spotrebu cukru zníž v recepte o 1/3. Uvidíš, že koláče budú ešte stále dosť sladké. Ak si v rodine zvyknutá na krémové zákusky, skús ich vymeniť za tvarohové alebo smotanové. Ak namiesto maslového krému naplníš koláč tvarohovou plnkou, ušetríš množstvo kalórií a zákusok si naozaj budeš môcť užiť bez obrovských výčitiek.

fitshaker_blog_vianoce_pecenie1

3. Kontroluj množstvo skonzumovaných sladkostí

Ani počas chudnutia si cez Vianoce nemusíš odopierať malé sladké radosti. Stačí, ak si nastavíš pravidlá. Ver mi, že je to o množstve, koľko sladkého skonzumuješ. Preto si stanov, v akom čase si obľúbený koláč dopraješ. Ak máš rada rannú kávu s niečím sladkým, môžeš si koláč dať v rámci desiatej. Keď si vhodne nastavíš pravidlá, nebudeš navštevovať dózu s vianočnými koláčmi každú hodinu.

Jeden malý trik: Keď máš chuť na viac druhov koláčov a nevieš si vybrať. Zober si malý tanierik a odkroj z každého koláča kúsok. Ochutnáš tak všetky druhy a v konečnom dôsledku zješ na množstvo len jeden koláč. Tento trik odporúčam praktizovať aj na návštevách. Pokiaľ sú tvoji blízki alebo priatelia informovaní o tom, že chudneš, určite to pochopia a nebudú ti to mať za zlé. Ďalšou z možností je podeliť sa o koláč s partnerom.

advent-1076608_1280

 

Výzva č. 2: Ako zvládnuť Štedrý deň bez výčitiek?

V každej rodine sú tradičné sviatočné jedlá iné. Prinášame si do svojich rodín zvyky tak, ako nás ich naučili naši rodičia. A, samozrejme, líši sa aj spôsob varenia štedrovečernej večere. V niektorých rodinách je obľúbená tradičná kapustnica, v iných šošovicová, hrachová alebo hubová polievka. Aj receptúry sa od seba líšia. Ako však jesť štedrovečernú večeru a nenarušiť svoj diétny cyklus? Pokiaľ dokážeš, zmeň klasické suroviny tradičných receptúr za iné, menej kalorické suroviny. Vyskúšaj si uvariť alternatívne vianočné jedlo pár týždňov pred Vianocami. Zistíš tak, čo treba ešte vylepšiť, aby ti jedlo vo sviatočný deň naozaj chutilo.

2172510631_92b2259458_z

1. Polievky v zdravom šate

Je jedno, aký druh polievky vo sviatočný deň podávaš. Pokiaľ nechceš pribrať alebo si práve v diétnom režime, drž sa jednej zásady. Nikdy nezaprážaj ani nezahusťuj polievky múkou. Existuje jednoduchý spôsob, ako múku nahradiť a nezvýšiť tak kalorickú hodnotu polievky. Pokiaľ varíš polievku šošovicovú, hrachovú alebo hríbovú, použi viac strukovín alebo koreňovej zeleniny. Po uvarení odober jednu tretinu z polievky, vlož ju do mixéra a rozmixuj. Vlej naspäť a polievku máš krásne zahustenú bez kalórie navyše. Pokiaľ používaš v receptúre šľahačku, nahraď ju vo varení kvalitným jogurtom.

Ak je tvojou tradičnou polievkou kapustnica, skús ju inovovať. Na jej uvarenie si vyber kvalitné a chudé mäso, najlepšie z farmárskeho chovu. Ak nemáš možnosť na kapustnicu použiť svoju vlastnú doma nakladanú kapustu, kúp ju od domácich výrobcov. Vyhneš sa tak množstvu prídavných látok použitých v bežne dostupných kapustách v reťazcoch. Myslím, že kapustnica bude rovnako chutná aj, keď ju nezahustíš smotanou a múkou, ale už naservírovanú ozdobíš lyžicou jogurtu.

 

2. Ryba a majonézový šalát trošku inak

Najobľúbenejším a hlavne najtradičnejším jedlom na štedrovečernom stole je vysmážaný kapor a majonézový šalát. Aj keď mám pocit, že v dnešnej dobe sa toto jedlo trocha inovuje, predsa je na našich stoloch najčastejšie. Ako však dodržať tradíciu a nemať výčitky?

Veľmi dobrou alternatívou je zmeniť kuchynskú úpravu tejto tradičnej ryby. Inšpiruj sa novými receptami alebo zaexperimentuj a vymysli svoj nový recept. Najlepšou kuchynskou úpravou je pečenie v rúre alebo na pare. Poprípade si ju môžeš urobiť na masle alebo zapiecť. Neboj sa vyskúšať aj nové druhy rýb, ako je losos, pstruh alebo zubáč. Použi pri varení bylinky, cesnak, mandle alebo iné zaujímavé ingrediencie. Výnimočný recept bude určite všetkých chutiť a ver, že na rybu obalenú v starom pečive si už ani nespomenú.

salmon-923964_1280

Ďalšou kapitolou je majonézový šalát. Verím, že domáca majonéza je určite kvalitnejšia ako kupovaná, bohužiaľ, je, ale rovnako kalorická. Aby sme v šaláte ušetrili kalórie, aj tu musíme niečo alternatívne nahradiť. Ak sa majonézy naozaj nechceš vzdať, urob kompromis a nahraď jednu polovicu majonézy jogurtom. Zemiaky ako také nie sú pre našu postavu ohrozením, ale to by sme ich museli jesť len ako samostatné jedlo. Skús do šalátu pridať viac koreňovej zeleniny, poprípade nahraď časť zemiakov pečeným zelerom. Pre tých, ktorí sa novým alternatívnym jedlám nebránia, ponúkam recept na zemiakový šalát light.

RECEPT: Zemiakový šalát s nálepkou light

Čo budeme potrebovať?

  • 1/3 varených zemiakov v šupke
  • 1/3 uvarenej mrkvy
  • 1/3 na kocky nakrájaného pečeného zeleru v rúre (Zeler očistíme a nakrájame na malé kocky. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť.)
  • 1 cibuľu
  • 2 kyslé uhorky
  • 2 vajcia
  • kukuricu
  • čierne korenie
  • soľ
  • biely jogurt podľa potreby

Postupujeme ako pri príprave klasického šalátu.

DSCF9751

Jedlo sme si pripravili, teraz už stačí len podávať na stôl a štedrá večera sa môže začať. Nezabudni po rozbalení darčekov s rodinou vybehnúť na krátku prechádzku. Prechádzka vám podporí trávenie a spáli kalórie, ktoré ste prijali navyše. Spoločné chvíle s blízkymi ťa nabijú energiou a navarené dobroty ťa nebudú pokúšať, aby si si naložila aj druhý chod.

Ako vyzerá štedrovečerná večera u nás doma?

  • oplátka s medom podávaná pred večerou a rozdelená medzi všetkých členov rodiny,
  • ovocie – ochutnávka všetkých druhov ovocia prítomných na stole,
  • rybacia polievka z kapra,
  • zemiakový šalát v light verzii,
  • kapor pečený v rúre,
  • losos na masle s rozmarínom,
  • opekané zemiaky na panvici.

IMG_4865

Prajem ti krásne prežitie sviatkov bez stresu, výčitiek z jedla, ťažkého trávenia a kilogramov navyše. Verím, že to zvládneš, možno aj pomocou tohto článku. Veď nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili :-). Šťastné a zdravé!

 

A ak hľadáš tipy na darčeky, ktoré budú fit, pozri náš eshop:

Z fitka do kuchyne

 

 

Prečítaj si aj:

Ako v pohode prežiť december?

8x tipy na darčeky, ktoré vieš vyrobiť sama

Ako si dopriať koláče bez kíl navyše?

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 16/12/2015 a zaradený do kategórie: ReceptyStravovanieVianočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre