Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Cukor: toto je najlepší spôsob, ako si ho dopriať

krystalovy cukor

Sladkú chuť milujeme hádam všetci. Kto by si nepochutnal na čokoláde alebo dobrom zákusku? Cukor je tá ingrediencia, ktorá dodáva jedlám sladkú chuť a konzumentom slastný pocit. Cukor je v prírode bežná záležitosť, tak prečo ho vôbec riešiť v jedálničku?

Sacharidy sú organické chemické látky, ktoré tvoria jednu z hlavných makroživín. Poskytujú nášmu telu primárne energiu.

Každý jeden gram akéhokoľvek prijatého sacharidu nám poskytne približne 4 kcal energie.

Chemicky a zjednodušene sú to organické zlúčeniny tvorené jednotlivými molekulami. Sacharidy sa najčastejšie delia podľa dĺžky zlúčeniny na jednoduché a zložené.

Tie, ktorých zlúčenina sa skladá z 1 alebo 2 molekúl, zvykneme nazývať cukry. Medzi najznámejšie zložené sacharidy zaraďujeme škrob a niektoré druhy vlákniny.

zložené sacharidy

Cukor alebo sacharóza

Monosacharidy, sacharidy zložené iba z 1 molekuly, sú glukóza, fruktóza, galaktóza, ale napríklad aj manóza a ribóza. Najznámejšie z tohto zoznamu sú glukóza a fruktóza.

Príkladmi disacharidov, čo sú sacharidy zložené z 2 molekúl, sú sacharóza, laktóza, maltóza.

V bežnej hantírke výživových poradcov a verejnosti sa ako cukor označuje sacharóza – disacharid obsahujúci molekulu fruktózy a molekulu glukózy. Monosacharidy a disacharidy chutia sladko, za najsladšie pôsobiaci sacharid sa označuje fruktóza. Ich relatívnu sladkosť nám naznačuje tabuľka nižšie.

Sacharid Sladká chuť (% voči sacharóze)
Sacharóza 100
Fruktóza 173
Glukóza 74
Galaktóza 33
Maltóza 33
Laktóza 16
Škrob 0
Vláknina 0

Cukor je metla ľudstva

Diabetes patrí do top 10 najčastejších príčin úmrtia na svete.

Za posledné 3 desaťročia sa počet pacientov viac ako zdvojnásobil a najviac narástol počet ľudí, ktorí majú diabetes 2. typu. Čo sa zmenilo v našich životoch, že sme aj pri modernejšom zdravotníctve viac chorí?

príjem cukru

Za posledných 50 rokov sa príjem cukru globálne na obyvateľa zvýšil o 50 %. Cukor prispieva k rozvoju obezity, diabetu, kardiovaskulárnych ochorení a metabolických porúch.

Za posledné 4 desaťročia sa počet obéznych strojnásobil.

Je jasné, že za rozšírenie obezity nemôže iba cukor. No ničoho iného nemáme v jedálničku viac.

Cukor, sacharóza, tvorí molekula glukózy a molekula fruktózy.

Cukor sa v tenkom čreve štiepi práve na tieto 2 najjednoduchšie cukry a takto sa vstrebáva do organizmu. Glukóza je cukor v našej krvi, ktorý vie každá bunka nášho tela prijať a spracovať na energiu.

Po prijatí glukózy sa zvýši hladina hormónu inzulínu, ktorý umožní bunkám z krvi glukózu prijať a tie si ju ďalej spracúvajú.

Svalové bunky ju napríklad používajú na prácu alebo na vytváranie zásob vo forme glykogénu, čo je zásoba sacharidov pre svaly.

formovanie postavy

Fruktóza sa najprv musí spracovať, a to sa deje primárne v pečeni.

Pečeň ju použije ako zdroj energie pre seba alebo z nej doplní svoje zásoby glykogénu.

Ak je však fruktózy viac, vzniká z nej tuk.

Ak je však fruktózy viac, vzniká z nej tuk.

A to je práve problém cukru.

Cukor pridávaný do potravín sa rýchlo vstrebe, zahltí organizmus a pečeň veľkou dávkou energie, ktorú nedokáže aktuálne využiť. Takže nášmu telu ostáva nadbytočnú energiu uložiť. Zásoby glykogénu bežne nemáme úplne prázdne, lebo náš bežný deň pozostáva z pravidelného sedenia a papania. Takže telo musí nadbytočnú energiu uložiť do zásob, ktoré sú prakticky nekonečné. A to je tuk.

Preto aj príjem veľkého množstva cukru často vedie k obezite, zvyšovaniu triglyceridov a cholesterolu. Lebo z cukru a primárne z fruktózy si naše telo vyrába tuk.

nadváha

Bežná spotreba cukru je v európskych krajinách 90 až 115 gramov na deň. Priemerný Slovák skonzumuje 22 kg cukru za rok, čo znamená 60 gramov na deň.

Nie je to nič prekvapujúce, keďže cukor sa vyskytuje vo veľkom množstve potravín a aj tam, kde by sme ho primárne nečakali. Jedna polievková lyžica kečupu dokáže v sebe ukrývať až 4 gramy cukru. Prípadne plechovka sódy až 40 gramov cukru.

Pritom odporúčanie WHO je prijímať maximálne 10 % svojho denného príjmu v pridanom cukre, ideálne však 5 %.

Pre človeka, ktorý prijme denne 2 000 kcal, to predstavuje 25 až 50 gramov (6 až 12 čajových lyžičiek). Navyše sa odporúča deťom do 2 rokov nedávať žiadne jedlo a ani nápoje s pridaným cukrom. Najčastejším zdrojom pridaného cukru sú sladené nápoje, koláče, sladké maškrty, sladená káva, čaj a cukríky.

Vláknina ako riešenie

Príjem ovocia a zeleniny sa do množstva prijatého cukru neráta aj napriek tomu, že ovocie a zelenina obsahujú cukor. Je to tak preto, lebo príroda tento cukor obalila do vlákniny.

Vláknina spomaľuje jeho vstrebávanie a telo ho tak stíha spracovať.

A naša pečeň dokáže prijatú fruktózu metabolizovať a využívať na energiu. Bohužiaľ, veľa rafinovaných produktov neobsahuje dostatok vlákniny, ale veľa cukru. Pridaním dostatočného množstva vlákniny sa aj rýchlejšie nasýtime a zjeme menej.

O vláknine si podrobnejšie môžete prečítať v článku 👇 👇 👇

Cukor je všade rovnaký

Cukor, sacharóza, sa vyskytuje aj v ovocí a zelenine. Prirodzene, v sladkom ovocí je ho viac. Ovocie okrem sacharózy obsahuje aj samotnú glukózu a fruktózu. Prípadne aj iné monosacharidy, zvyčajne v menšej miere.

Sacharóza v ovocí je tá istá sacharóza ako biela kryštalická hmota, ktorou si sladíme kávu. Konzumácia ovocia a zeleniny sa však nepovažuje za prijímanie cukru.

Ovocie a zelenina obsahujú vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukru a zároveň nás nasycuje.

Príroda ovocie vytvorila tak, že cukor je obalený vlákninou. A takto je príjem cukru pre nás prirodzený.

odporucany denny prijem cukru

Pri honbe za zdravím sa niektorí z nás pokúšajú o očistné kúry a dopĺňanie si vitamínov pomocou džúsov. Tieto nápoje obsahujú veľké množstvo cukru, pokojne 11 a viac gramov na 100 ml nápoja.

Ovocie je zdravé a džús nie. Prečo?

Ovocie je zdravé a džús nie. Prečo?

Džús nám neposkytuje vlákninu a navyše dokážeme vypiť niekoľko pohárov džúsu v priebehu minúty a stále pociťovať hlad. Po zjedení niekoľkých jabĺk za sebou sa rozhodne nebudeme cítiť rovnako. Iste, s džúsom prijmeme aj vitamíny a minerály, no vitamíny nás nezbavia cukru navyše.

Kanadské dietetické odporúčania tvrdia, že sladké nápoje vrátane džúsov prispievajú u detí k vyššiemu množstvu zubných kazov. Odporúčania pre USA uvádzajú, že deti do 1 roka by nemali džúsy piť vôbec a do 2 rokov pre nich tiež nie sú potrebné.

Príjem ovocia by mal byť zastúpený primárne konzumáciou celého ovocia. Skratky vo forme, ktorú nám príroda nikdy sama nevytvorila, by nemali tvoriť hlavný zdroj príjmu ovocia a zeleniny.

Cukor však nie je len nepriateľ. V prirodzenej forme je príjem všetkých sacharidov potrebný a vhodný. V jedálničku športovcov je bežným zdrojom rýchlej energie a používajú ho aj v cyklistike na Tour de France. Cukor dokáže doplniť energiu svalom počas tréningu alebo pri športovom výkone. A, samozrejme, dodáva príjemnú chuť potravinám a jedlám. Aj napriek jeho skvelej chuti a slasti, ktorú poskytuje, by sme mali držať jeho príjem na uzde. Ideálne tým, že budeme preferovať skutočné potraviny.

sacharidy

Byť zdravá a fit, to nie je len o strave, ale aj o pravidelnom pohybe. Pozvi top trénerov k sebe domov len za 9,90 € mesačne:

online cvičenie

Zdroje:

Adams, S., Sello, C. T., Qin, G.-X., Che, D., & Han, R. (2018). Does Dietary Fiber Affect the Levels of Nutritional Components after Feed Formulation? Fibers, 29. Dostupné na Internete: https://www.mdpi.com/2079-6439/6/2/29/htm

Coudray, C., Demigné, C., & Rayssiguier, Y. (2003). Effects of Dietary Fibers on Magnesium Absorption in Animals and Humans. The Journal of Nutrition, 1-4. Dostupné na internete: https://academic.oup.com/jn/article/133/1/1/4687577

Dhingra, D., Michael, M., Rajput, H., & Patil, R. T. (2012). Dietary fibre in foods: a review. J Food Sci Technol., 49, 255–266. Dostupné na internete: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614039/

Dietary recommendations for dietary fibre intake. (dátum neznámy). Dostupné na Internete: Health Promotion and Disease Prevention Knowledge Gateway: https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/dietary-fibre-recommendations-2_en

Müller-Lissner, S. A., Kamm, M. A., Scarpignato, C., & Wald, A. (2005). Myths and misconceptions about chronic constipation. American Journal of Gastroenterology, 232-242.

O’Keefe, S. J. (2019). The association between dietary fibre deficiency andhigh-income lifestyle-associated diseases: Burkitt’shypothesis revisited. Lancet Gastroenterol Hepatol, 984–96. Dostupné na Internete: Lancet Gastroenterol Hepatol: https://www.academia.edu/41391129/Viewpoint_The_association_between_dietary_fibre_deficiency_and_high-income_lifestyle-associated_diseases_Burkitts_hypothesis_revisited

Organization, W. H. (2022). Cancer. Dostupné na internete: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer

Ötles, S., & Ozgoz, S. (2014). Health Effect of Dietary Fiber. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 191-202. Dostupné na internete: https://www.food.actapol.net/pub/8_2_2014.pdf

Results of the WHO public consultation on the scope of the. (dátum neznámy). Dostupné na Internete: https://cdn.who.int/media/docs/default-source/nutritionlibrary/nugag/diet-and-health/nugag-dietandhealth-public_consultation_comments_received_carbohydrates.pdf

Roubík, L. (2018). Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Erasport.

Stephen, A. M., Champ, M. M.-J., Cloran, S. J., Fleith, M., Lieshout, L. v., Mejborn, H., & Burley, V. J. (2017). Dietary fibre in Europe: current state of knowledge on definitions, sources, recommendations, intakes and relationships to health. Dostupné na Internete: Cambridge University Press: https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/dietary-fibre-in-europe-current-state-of-knowledge-on-definitions-sources-recommendations-intakes-and-relationships-to-health/B263D1D7B3440DC9D6F68E23C2B4212F

WHO. (2020). Healthy diet. Dostupné na internete: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

Fotka autora
Miroslav Ort
Redaktor vo Fitshakeri

Moje dlhodobé zdravotné problémy ma priviedli k zvýšenej starostlivosti o svoje zdravie. Cvičeniu sa pravidelne venujem už od strednej školy a pohltilo ma natoľko, že som sa stal certifikovaným fitness trénerom a výživovým poradcom. Vedomosti si však ďalej rozširujem prostredníctvom kurzov či čítaním odbornej literatúry. V roku 2019 sme s manželkou založili projekt www.zdravievosvojichrukach.com, ktorý má za cieľ vzdelávať ľudí v rôznych témach a oblastiach zdravia, či už fyzickom, emocionálnom, alebo mentálnom. Témy, ktorým sa venujem, sú práve dlhodobo udržateľný životný štýl, vyvážená strava a pohyb. Môj pohľad sa vo veľkej miere opiera o štúdie a vedecké poznatky. Aktuálne ponúkam niekoľko možností edukácie, a to cez workshopy, online programy, blogy a individuálne konzultácie.

Kategórie

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.